Gazdaság

2012.03.29. 13:30

Egyre többet fektetnek be Európában az ázsiai cégek

Egyre nagyobb értékben fektetnek be az ázsiai országok a világgazdasági válság következtében meggyengült Európában, és a jövőben is ez a trend várható - írja az Ernst&Young nemzetközi tanácsadó cég tanulmányában.

MTI

Az év első két hónapjában japán és kínai cégek fektettek be az ázsiai térség országai közül a legtöbbet Európában, a tranzakciók összértéke a 11 milliárd dollárt is eléri - idézi a csütörtöki China Daily az Ernst&Young Global szerdán kiadott jelentését. A két gazdasági óriást Dél-Korea, India és Ausztrália követi a sorban. Az Európában való ázsiai befektetés 2010 óta növekszik, s idén is bővülés valószínűsíthető. "Az ázsiai befektetők tisztában vannak az európai pénzügyi helyzettel, s örömmel használják ki a lehetőséget. Az árak és az árfolyamok is nekik kedveznek." - magyarázza a helyzetet Michel Driessen, az Ernst&Young partnere a jelentésben.

Az ázsiai cégek leginkább az ipar, a számítógépes szolgáltatások és szoftverek és a pénzügyi szolgáltatások területén fektetnek, de széles skálán mozog érdekeltségi területük. A felmérés szerint Németország, Nagy-Britannia és további, a kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó országok jelentik a fő vonzerőt, ezt a tudást felhasználva ugyanis termékeik minőségén a csendes-óceáni térségben is javíthatnak. A befektetések számát tekintve elmúlt öt évet illetően Ausztrália vezeti az európai felvásárlásokat, az összes tranzakció 22 százalékát magáénak tudva. Érték alapján ugyanakkor Japán az első, 2007 óta 79 milliárd dollárt költött európai cégekre - írja a jelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!