Negatív tendencia

2019.07.24. 11:22

Egyre kevesebben vannak a méhészek

Az elmúlt egy-két évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán.

Sajóörös, 2019 április 25. Méhek a kaptár bejáratánál. Április elejétõl a betelelésig, október végéig tart a méhesszezon, amikor a méhesgazdák a természet rendjében virágzó növényvilágot és a mezõgazdasági kultúrákat követve gyûjtik és pergetik a mézet. Egy-egy méhcsalád 15- 35 kiló mézet hord évadonként. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Bross Péter az M1 csatornán azt mondta, a csökkenés oka többek között az is, hogy a méhek tartásához nagy szaktudás szükséges, és hogy a mézelési szezon két hónapra csökkent, tehát két hónap terméséből lesz csak pénz.

Jelenleg körülbelül húszezren tartanak méhet Magyarországon

- tette hozzá.

Beszélt arról is, a méhészek már a következő évre készülnek fel: ellenőrzik, hogy megvan-e a méhanya, lesz-e elég helye a fiasításra, elegendő-e a népesség, és védekeznek a külső paraziták ellen.

Kitért arra is, a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére kérhető, a méhcsaládonként ötszáz forintos, méhészenként maximum kétmillió forintos kormányzati támogatást augusztus végéig lehet igényelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában