Gazdaság

2017.02.23. 18:35

Egy-másfél százalékkal is lekörözhetjük az EU-t

Budapest - Komoly bővülésre számítanak a magyar gazdaságban piaci elemzők idén és jövőre is.

A magyar GDP-növekedés idén 3-4 százalék között lehet, és várhatóan jövőre is 3 százalék felett bővül a hazai gazdaság az erős lakossági bérkiáramlásnak, az ebből következő belső fogyasztásnak, valamint a várható költségvetési élénkítésnek köszönhetően, miközben az Európai Unió gazdasága a becslések szerint 1,5-2 százalékkal bővülhet idén - mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Samu János hangsúlyozta, hogy a belső növekedést erősítheti az európai uniós támogatások összege is. A közgazdasági elemző hozzátette, hogy az idei várható infláció 2 százalék körül alakulhat ez év végére, a forint árfolyama pedig stabil lesz, vagy akár kissé erősödhet is idén. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság jelentős exporttöbblettel rendelkezik, a lakosság és a bankrendszer kockázatos devizaadósságai pedig jelentősen mérséklődtek az elmúlt években, a magyarországi vállalatoknak mostanáig nem okozott gondot a növekvő bérköltségek kigazdálkodása.

A bérkiáramlásnak, a költségvetési élénkítésnek köszönhetően jelentősen növekedhet a gazdaság Fotó: Archív (Budapesti Értéktőzsde)

Figyelmeztetett arra ugyanakkor, hogy Magyarország továbbra is erősen függ a nemzetközi kereskedelmi folyamatoktól, de hozzátette, hogy ha nem lesz nagyobb "politikai megrázkódtatás" külföldön, akkor a nemzetközi környezet kedvező marad a magyar gazdaságra. Az idei európai választások közül különösen a franciaországi elnökválasztásnak lehet jelentős, akár a Brexitnél is nagyobb hatása az Európai Unió gazdasági feltételeire, mivel a francia szélsőjobb győzelme komoly feszültséget okozhat az egységes Európa részvénypiacain - fogalmazott Samu János. Az elemző hozzátette, hogy a szeptemberi németországi választások szerinte kevesebb kockázatot tartogatnak, viszont a kínai gazdaság alakulása ugyanakkor az egész világra hatással lehet a következő években. Fontosnak nevezte az amerikai politika alakulását is, mivel az közvetve a magyar ipari termelés és az export alakulására is hatással lehet.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke Nagy-Britannia Európai Unióból várható távozása kapcsán úgy vélte, hogy a brit gazdaság akár még nyerhet is a változással, mivel megszabadulhat az Európai Unióra jellemző, és a gazdasági versenyképességet hátráltató túlszabályozottságtól. Jaksity György hozzátette, hogy egyelőre nehéz felmérni, hogy a magyar piaci szereplőkre milyen hatással lesz Nagy-Britannia távozása az EU-ból.
A cég vezetője hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia, a kereskedési robotok, a számítógépes modelleken alapuló vagyonkezelés módszerei és eszközei várhatóan a pénzügyi szolgáltató cégeket is komoly kihívások elé állítják.
A Concorde Értékpapír Zártkörű Részvénytársaság még 1993-ban alakult. A kezdetben szinte kizárólag értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás ma integrált befektetési szolgáltatásokat nyújtó társaságként működik. A legutóbbi cégbírósági adatokból következően mérleg szerinti eredménye 2014-ben több mint 500 millió forint, 2015-ben mintegy 215 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!