egyre népszerűbb az online csere

2018.06.15. 17:17

Egy hónappal eltolta a gumicsere időszakát a fagyos március

Az abroncscsere időpontjára mindig az időjárás gyakorolja a legnagyobb hatást, idén viszont mindez úgy megdobta a keresletet, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa.

Az idén eltolódott a tavaszi abroncscsere szezonja az előző évekhez képest a szo­katlanul hideg márciusi időjárás miatt.

„Az időjárás mindig hatással van a csere időpontjára, jellemzően ilyenkor vásárolják meg az új abroncsokat is. Mindez az idén a szokásosnál csaknem egy hónappal később kezdődött – mondta a Világgazdaságnak Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. értékesítési vezetője.

A kereslet alapján az idei tavasz forgalma lehetett a legnagyobb az elmúlt tíz évben. A csúcsidőszakban néha két-három hetet is kellett várni egy abroncsfelszerelésre” – mondta a vezető. A teljes tavaszi abroncspiac az előzetes adatok szerint 3-5 százalékkal bővülhetett éves alapon.

Az idén nagymértékben nőttek a szerelési költségek is, elsősorban a munkaerőhiány, másodsorban az ennek következményeként dráguló szolgáltatások miatt.

A piacon erősödik az online értékesítés, amelynek idei súlya elérheti az értékesítés ötödét.

Az online eladások azt mutatják, hogy egyre kevesebben intézik maguk az átszerelést, sőt olyan megoldást keresnek, amely tartalmazza az abroncstárolást is.

Az újautó-eladásokban egyre népszerűbb SUV-kategória miatt keresettebbek a 4×4-es abroncsok is. Az abroncskategóriákon belül nincs nagyobb változás az eladásokban. A 3,5 tonna össztömeg alatti járművek abroncsainak piacából 10 százalék jut a kishaszonjárművekre. Ezek gumijait a nagyobb futásteljesítmény miatt jóval gyakrabban cserélik, mint a személyautókét.

Lassan nő a defekttűrő abroncsok szerepe is, de a piacnak még így is csak marginális százalékát adják. A legnépszerűbb abroncsméret a 15 hüvelykes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában