Gazdaság

2014.08.26. 17:00

A tavalyi kiváló termés felét, harmadát várják szőlőből a gazdák

Adony – Betegségek, jég, sok eső, kevés napfény rontja a szőlőt országszerte. A borosgazdák borúlátók.

Pekarek János

Sokféle baj sújtja a szőlőtermelőket az idén – és nem csak városunk környékén. Villányból vagy Tokajból ugyanolyan rossz hírek érkeznek, mint például az adonyi szőlőhegyről.

A sokféle baj között vannak közösek is: mint például a rendkívül változékony, túlságosan csapadékos, többnyire hűvös nyár és tavasz, valamint az ennek következtében beütött növénybetegségek. De akadnak egyediek is: mint az adonyi hegyet ért tavaszi jégeső. Mindezeknek csak néhány szőlőfajta tudott ellenállni.

Az adonyi szőlőhegyen Fülöp Ferenc mutatja egyik, sokat szenvedett szőlőfürtjét.

A gazdák szerint az idei szőlőre, borra keresztet lehet vetni: jó, ha a tavalyi (kiváló) termés harmada meglesz az idén a szőlőkben. Zamatos idei borokra ne számítsunk. Bizonyára vannak szerencsés szegletei az országnak, ahol jó szőlőtermés várható – azonban kevés reménykedésre ad okoz az, hogy Tokajból ugyanúgy rossz termésről érkeznek hírek a baráti kapcsolatokon keresztül, mint Villányból.

És az adonyi szőlőhegyen sem túl vidámak a gazdák, akikkel kedden délután beszélgettünk. Volt már olyan szőlőtulajdonos, aki cserszegi fűszeres szőlőjét már az elmúlt vasárnapon leszüretelte, mondván: nincs mire várni, ennél már csak sokkal rosszabb lehet a termés.

Aki más fajtát nevel, az sem túl bizakodó. Mint például a Százhalombattán élő, de vagy harminc esztendeje Adonyban szőlészkedő Somogyi Gábor is. A vegyészként nyugdíjba vonult gazda azt mondja: idén hatszor permetezte meg szőlőjét – mindhiába: a túlságosan esős, nedves, ködös idő miatt a lisztharmat szi9nte teljesen tönkretette fehér szőlőit. Csak az izsáki sárfehér és a zalagyöngye tudott valamennyire ellenállni a gombabetegségeknek. A piros szőlőkből az otelló és az oportó állja még a sarat, szinte szó szerint, mivelhogy mára, azaz szerdára is esőt jósol a meteorológia... A saszla viszont: rohad!

Szomszédja, Somogyi Gábor sem vár jó termést a kedvezőtlen időjárás miatt. Amit Adonyban még a tavaszi jégverés is tetézett.

Fotó: Ady Géza

Ezzel együtt is három hét elmúltával kezd majd a szüretbe Somogyi úr, aki a rengeteg gazra, gyomra is sokat panaszkodik. Úgy becsüli, jó lesz, ha a tavalyi szőlőmennyiség fele, harmada megterem majd az idén. A tavaly borlovagnak választott Fülöp Ferenc sem fukarkodik a gyászos jelzőkkel: ahogyan meglátjuk tenyerében az ezerjó egyik sokat szenvedett fürtjét, rögtön meg is értjük, hogy miért.

Fülöp úr pedig nem kevesebb, mint nyolcszor permetezte le szőlejét, de még mindig maradt a lisztharmatból. Többet viszont nem permetezhetett, mondván, hogy nem akar vegyszert inni. Szerinte tíz éve volt legutóbb ennyire rossz termés az adonyi hegyen, mint amilyen most várható. Ő is csak a tavalyi termés harminc százalékát várja, és a minőséggel is elégedetlen. Hiszen tavasszal jég verte el a hegy nagy részét, s utána nagy meleg, majd hosszú esőzések jöttek...

A gazdák egyöntetűen monszunnak nevezték a tavaszi, nyári időjárást. Hiszen amikor nem esett, akkor váratlanul erős felmelegedés jött, amitől csak még tovább párállott a talaj, nagy reggeli, talajmenti ködöket képezve, ami még tovább rontotta a helyzetet. A gyümölcsösökben is: az almatermés sem lett említésre méltó, mondják...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!