Gazdaság

2011.01.14. 12:51

Bemutatták az Új Széchenyi Tervet

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) az ország megújulásának része - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte idén eldől, milyen következő 10 éve lesz az országnak. Szerinte szükség van a kiadások csökkentésére, de ez nem megszorítás, hanem az ország újjászervezése.

MTI

Körülbelül 2 ezer milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból, ezt egészíti ki a hazai pénz, például a Magyar Fejlesztési Bankban - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az ÚSZT pénzügyi hátteréről. Már idén 93 pályázattal 1100 milliárd forint tőkét fognak kihelyezni.

Az ÚSZT-ben a korábbinál sokkal egyszerűbb, közérthető kiírásokat akar a kormány, rövidebb bírálati időt, kevesebb papírmunkát. Az ÚSZT hét területre oszlik, amelyek közül három új van a 10 évvel ezelőttihez képest: az egészségipar, a zöld gazdaság és a kiemelt foglalkoztatás-támogatás. A legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése, ezen belül is kiemelt szerepet kap a közlekedés. Elsősorban a kis és közepes vállalkozások számára lesznek vállalkozásfejlesztési pályázatok. A legkisebb vállalkozások számíthatnak a mikrohitelre, amelyben akár 90 százalékos támogatási arány is lehetséges. Lesznek nagy nemzeti programok is, közte sportcélúak, mint a debreceni stadionépítés, turisztikai fejlesztések, a budapesti Moszkva tér megújítása.

Fellegi Tamás és Orbán Viktor is arról beszélt, hogy idén eldől, milyen következő 10 évünk lesz. Minden szükséges harcot egyszer meg kell vívni, de az élet nem állhat mindig harcból, barátságosságra, együttműködésre is szükség van - mondta a miniszterelnök. Szerinte ilyen, barátságos és együttműködő az ÚSZT. Az eddigi uniós pályázatokról Orbán azt mondta, hogy e téren disznóól volt: átgondolatlan, korrupt, követhetetlen, az embereket megalázó, hatalmi pozíciót eredményező.

A kormányfő szerint a kétharmaddal létrejött kormányzás, a stabilitás a legkomolyabb versenyelőny. Aki szerint ez veszélyes, az az ország jövőjét kockáztatja - hangsúlyozta Orbán Viktor. Az ország készen áll a teljes megújulásra, ennek része lesz az ÚSZT.

Orbán nem érti, hogy a baloldalon miért okoz kéjt a megszorítás emlegetése. Ez aberráció - tette hozzá. Azt azonban elismerte, hogy az ország nem költhet annyit, mint most, ezért szükség van a kiadások csökkentésére és a bevételek növelésére. De ez nem megszorítás, hanem az ország újjászervezése. Az elmúlt kilenc hónap eredményei büszkeségre adnak okot - mondta a kormányfő.

Rögös és hosszú utat jártunk be az elmúlt fél évben, és rögös és hosszú út áll előttünk - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Szerinte tavaly két országban hamisították meg a költségvetést: Görögországban és nálunk. A kormány fél év alatt 2012-ig konszolidálta az országot. Ez gazdaságtörténeti bravúr, noha lehet, hogy szokatlan, erélyes eszközökkel érték el - fogalmazott Matolcsy. Az Új Széchenyi Terv a kormány mind az öt célját segíti: az államadósság csökkentését, a foglalkoztatás bővítését, a növekedés erősítését, a hiány csökkentését és a versenyképesség javítását. Nem szökőkutakra, hanem termelő beruházásokra van szükség - hangsúlyozta Matolcsy.

 

Az Új Széchenyi Terv 2011-2014 között 7.000 milliárd forint forrással évi 5 százalékponttal emeli majd meg a beruházás rátát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv bemutatóján. Kiemelte: ezzel a magyar beruházási ráta 2014-re mintegy 25 százalékos szintre nő majd, a magyar GDP pedig a 4-6 százalékos sávba emelkedik. A miniszter kiemelte: így 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre. Az ÚSZT a magyar gazdaságpolitika kiemelt céljait segíti, így a  gazdasági növekedés ütemének növelését, az államadósság GDP-hez mért  szintjének csökkentését, a foglalkoztatás jelentős bővítését - mondta Matolcsy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!