szigor

2019.07.17. 13:35

Az MNB betiltotta a Novis Biztosító több termékét

A jegybank szerint a Novis ügyféltájékoztató dokumentumai nem tartalmazzák egyértelműen, hogy a biztosító vállal-e tőke-, illetve hozamgaranciát.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból folytatott fogyasztóvédelmi célvizsgálatot a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi székhelyű Novis cégnél.

A jegybank vizsgálata megállapította, hogy a Novis Magyarországon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási termékeinek (NIVO II, Everest Pro, Everest Pro Plusz és Wealth Insuring két módozatának) ügyféltájékoztató dokumentumai nem tartalmaztak világos, pontos, közérthető és egyértelmű tájékoztatást az előre meghirdetett hozamvállalásról, a hozamgaranciáról.

A jegybank már az eljárása során ideiglenesen felfüggesztette a Novis egyes életbiztosításainak további magyarországi értékesítését.

Az MNB közleményében kitér arra, hogy a korábban már megkötött szerződései alapján a biztosító továbbra is, változatlanul köteles a vállalt szolgáltatás nyújtására, és eleget kell tennie a szerződéses feltételekben vállalt valamennyi kötelezettségének.

A Novis meglévő ügyfelei a megszokott módon fizethetik biztosítási díjaikat, és vehetik igénybe szja kedvezményüket is

- írja közleményében az MNB.

A hazai és uniós jogszabályok kivételes esetben az EU más tagállamában székhellyel rendelkező, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosítók – tehát nem a magyar jegybank, hanem más európai uniós pénzügyi felügyeleti hatóság által felügyelt intézmények – kapcsán is lehetővé teszik az MNB számára a hazai biztosítási piac biztonságát vagy az ügyfelek érdekeit súlyosan veszélyeztető jogszabálysértő tevékenységgel szembeni fellépést. A jegybank e jogosítványával élve hozta meg mostani döntését – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában