Gazdaság

2013.02.08. 16:59

Az E.ON-részesedés megvásárlása miatt módosul a büdzsé

Az idei költségvetést módosító törvényt nyújtott be pénteken a kormány: az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

A 2013. szeptember 30-ig fennálló állami készfizető kezesség az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlására, illetve a társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlására vonatkozik.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az állami kezességvállalásért a 875 millió euró és a 90 milliárd forint 0,1 százalékának megfelelő mértékű kezességvállalási díjat kell fizetnie az adásvételi szerződés megkötését követő 30 naptári napon belül.
A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor január 31-i moszkvai látogatásán nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök február 1-jén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit. Hozzátette: minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen az MVM közgyűlése meghozta a döntést.

A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben - az E.ON helyett - Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért. Hozzátette, elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést - amely a magyar gazdaság működése szempontjából az egyik legfontosabb - egy olyan szerződés szabályozza, amelyben nincs magyar szereplő.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: "nem irreális, amit ön mond".

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!