Senki sem tudja, mi történik

2019.07.19. 10:00

Amikor kezdődik a napraforgó virágzása, eltűnnek a méhek

Senki sem tudja az okát, de több mint gyanús, hogy ismét a napraforgós körzetekben és ismét napraforgó-virágzáskor történnek a méhpusztulások – olvasható az agrárszektor.hu oldalon.

duol.hu

Tavaly ugyanilyenkor több mint háromszáz méhészet jelzett elhullást az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek. Már akkor arról beszéltek, a méhpusztulás és a napraforgó növényvédelme között összefüggés lehet.

Egy solti méhész például alig talált tetemet, mégis kiürültek a kaptárai:

– Vagy elpusztultak már valahol útközben egy mérgezés miatt, vagy félretájékozódtak egy kisebb dózistól. Fogalmunk sincs, mi van, de biztos, hogy valami környezeti ártalom – írja az agrárszektor.hu.

Az Agrárminisztérium (AM) a hatékony és szakszerű kivizsgálás érdekében arra kérte a méhészeket, hogy a méh­elhullást haladéktalanul jelentsék a Nébih zöld számán (80/263-244).

A bejelentési kötelezettséget törvény is előírja. A szaktárca tapasztalatai szerint azonban az elmúlt években csupán a méhpusztulási esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat. A vizsgálati eredmények hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy minden szükséges intézkedést megtehessenek a méhek védelme érdekében. Az AM közleményében szerepel, a növénytermesztés során elengedhetetlen az okszerű növényvédőszer-használat és az előírásoknak megfelelő technológia alkalmazása. A szabályos felhasználás nem okozhat méh­mérgezést. Ha azonban a növényvédő szer kijuttatása méh­elhulláshoz vezet, azt a méhészeknek rögtön jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!