Gazdaság

2011.10.05. 05:29

Agresszívan leminősítette Olaszországot a Moody's

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyebek mellett a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok, köztük Olaszország növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

MTI

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aa2"-ről - a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával - "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az "A2"-es olasz államadós-besorolás is még a befektetésre ajánlott elsőrendű sávban van, de már csak két fokozat választja el a gyenge befektetői "Baa" kategóriától, amelytől Olaszország a leminősítés előtt még öt fokozatnyira volt.

A múlt hónap végén egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A Moody's a kedd éjjeli leminősítéshez fűzött elemzésében kiemeli azt a véleményét, hogy érdemben erősödnek a magas közadósság-rátával küszködő euróövezeti országok, köztük Olaszország hosszú távú finanszírozási kockázatai a valutauniós szuverén adósok nagybani finanszírozási környezetével kapcsolatos bizalom tartós és nem ciklikus jellegű eróziója miatt, amelyet a szuverén adósságválság okoz.

A rontott olasz osztályzatra érvényben hagyott negatív kilátás a Moody's szerint az Olaszországban és az euróövezetben meglévő folyamatos gazdasági és pénzügyi kockázatokat tükrözi. A bizonytalan piaci környezet és a befektetői hangulat további romlásának kockázata korlátozhatja az ország hitelpiaci hozzáférését. Ha ezek a kockázatok valóra válnak, és ha a likviditási támogatás külső forrásainak hosszú távú hozzáférhetősége bizonytalan marad, az olasz besorolások még sokkal mélyebb szintre süllyedhetnek - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's kiemeli, hogy Olaszország refinanszírozási igénye 2012-ben meghaladja a 200 milliárd eurót.

Az elemzés szerint az "A2"-es besorolás azt jelzi, hogy Olaszország törlesztésképtelenné válásának kockázata továbbra is "távoli". Mindazonáltal a Moody's úgy tartja, hogy az euróövezeti finanszírozási piacokon végbement "strukturális léptékű hangulati átrendeződés" olyan mértékben teszi ki Olaszországot a megfizethető kamatok melletti piaci hozzáférés esetleges elvesztésének, hogy az már nem összeegyeztethető az eddigi "Aa" kategóriás adósbesorolással.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért olasz államadósság-ráta az idei év végéig eléri a 120 százalékot a globális pénzügyi válság kezdetének idején mért 104 százalék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!