Gazdaság

2017.07.04. 15:50

Agrártámogatás: kifizetés, kérelem

Amíg a múlt évben 36, az idén 41 jogcímre lehetett egységes kérelmet benyújtani. Sajtótájékoztatót tartottak az agrártámogatásokról a kormányhivatalban.

V. Varga József

Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az agrártámogatások rendjéről, a múlt évi egységes kérelem kifizetéseiről és a 2017. évi kérelmek benyújtásáról szólt tegnap. Elhangzott: 2016-ban az egységes kérelem keretében 36 jogcímre lehetett kérelmet benyújtani, amelyek közül a legfontosabbak a területalapon igényelhető támogatások. Országosan 173 ezer, Fejérben pedig 5900 ügyfél igényelt támogatást. A Magyar Államkincstár az előleg, a részfizetések és a végkifizetések tekintetében június 27-éig országosan 413 milliárd, amíg megyénkben 21,2 milliárd forintot fizetett ki. A kérelmek elbírálása és a támogatási összegek kiutalása a jogszabályban előírt határidőig, június 30-ig megtörtént. A kormánymegbízott kitért arra: a vidékfejlesztési program - agrár-környezetgazdálkodás támogatása nem része az egységes kérelemnek, de ezeket az összegeket is határidőre kifizették. Országosan csaknem 30 milliárd, megyei szinten pedig egymilliárd forintról van szó. A kormányhivatalok - igaz, jelentős túlmunkával - mindent megtettek annak érdekében, hogy a kifizetések a területalapon igényelhető és az állatalapú támogatásoknál is korábban teljesüljenek. Bögyös Zsolt, az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály vezetője elmondta: az idei egységes kérelem keretében 41 jogcímre lehetett kérelmet benyújtani május 15-ig. Országosan 173 300, Fejérben 5940 fő nyújtott be kérelmet. A területalapú támogatásoknál országosan 5 millió, megyénkben 279 ezer hektárra érkezett be támogatási igény. Az ellenőrzések során 60 százalékkal csökkent a problémás esetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!