Gazdaság

2016.12.30. 18:38

A végrehajtás feltételei

A különböző szolgáltatók, pénzügyi intézmények tartozás esetén sokszor az ügyfeleknek olyan fizetési felszólítást küldenek, amelyben végrehajtási eljárás megindítására hivatkoznak.

Unger Zsolt

A végrehajtási eljárás megindítására bírósági végrehajtó, közjegyzői okiratra illetve adóügyekben az adóhatóság jogosult. A végrehajtás során kerül sor az adós vagyonának lefoglalására, munkabéréből, nyugdíjából való letiltásra, bankszámlájának végrehajtás alá vételére. Végrehajtásra rendszerint jogerős bírósági határozat, közjegyző által kiállított jogerős fizetési meghagyás, vagy közjegyző által készített közokirat szolgál. Ha nincs végrehajtás alapjául szolgáló dokumentum, akkor nem kerülhet sor végrehajtásra sem. Ezek hiányában semmilyen szolgáltató nem indíthat a fizetésből vagy más vagyontárgyból való végrehajtást.

Fontos tudni, hogy nem a közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalás, mely akár közjegyzői okiratba foglalt kölcsöntartozásról, bérleti szerződésről vagy más kötelezettségvállalásról szól bírósági eljárás mellőzésével indítható el a végrehajtás, ha a kötelezett önként nem teljesít. Ebben az esetben az adósnak van lehetősége arra, hogy a végrehajtást peres úton megállítsa vagy korlátozza, ha például bizonyítja, hogy a tartozása megszűnt vagy kevesebb, vagy akár az alapul szolgáló szerződés érvénytelen. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy a jogosult a követelését a bírósági út mellőzésével maga elégítse ki. Külön érdemes kiemelni – mint azzal már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk – a közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást.

Amennyiben a kötelezett a fizetési meghagyásnak a kézhezvételtől számított 15 napon belül nem mond ellent, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. A jogerős fizetési meghagyás pedig a jogerős bírósági ítélettel egyenértékű, tehát a követelés végrehajtható. Fontos ismételten megjegyezni, ha valaki fizetési meghagyást kap, és nem ért egyet a benne foglalt tartozással, akkor határidőben közölje a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzővel. Az ellentmondás következtében az eljárás perré alakul, ahol a jogosultnak kell bizonyítania követelése fennállását. Végül minden kedves olvasómnak eredményekben gazdag, Boldog Új Évet Kívánok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!