SOKAN FŐZIK OTTHON

2018.09.07. 09:00

A pálinkakészítést előre be kell jelenteni a NAV-nál

A jó pálinka sokak kedvence. Az előállítása otthoni körülmények között viszont nem is olyan egyszerű mint azt gondolnánk – tudtuk meg Reményi Tibortól, aki vasi pálinkafőzdéjében már sok éve készíti az alkoholt.

Lakosi Gabriella

A legfontosabb mindenekelőtt természetesen a jó cefre. Enélkül ugyanis nincs minőségi ital. Sokan követik el azt a hibát például, hogy nem egészséges és érett gyümölcsből akarják főzni a sokak által kedvelt lélekmelegítőt. Pedig annak alapanyagául csak olyan gyümölcs szolgálhat, amit meg is ennénk. Sárosan, koszosan sem lehet eltenni a cefrébe, a csonthéjasokat pedig ki kell magozni. A cukorral is jó, ha óvatosan bánunk – tette hozzá még a szakember. A legjobb, persze az lenne, ha egyáltalán nem tennénk hozzá, még mézet sem. Ideális esetben egy erre megfelelő eszközzel ellenőrizzük a cukorfokot és csak ez után döntsünk.

Ezután a megfelelő adalékokat is be kell szereznünk, azt is fajtaspecifikusan. Ilyen lehet például a borélesztő vagy a pektinbontó szer. Ezek adagolását is fontos, hogy pontosan betartsuk. A cefrét mindig hűvös helyen kell tárolni, és nem szabad keverni, a tetején keletkező réteget kell csak visszanyomni a folyadék alá.

Ha mindent jól csináltunk, akkor pedig megfelelő főzőberendezés szükséges még a minőségi eredményhez. Ezt pedig nehezebb beszerezni, mint gondolnánk. Sok helyen kapni ugyanis olyan berendezéseket, amelyekkel még a legnagyobb szakértelemmel sem lehet minőségi pálinkát készíteni. Az igazán jó végeredményhez több százezer forintos eszközre lenne szükségünk.

A­kiknek ez nem éri meg, vagy nem jártasak a folyamatban, azok jobban járnak, ha a bérfőzést választják. A szakértelem hiánya ugyanis akár veszélyes is lehet.

Aki mégis az otthoni főzést választaná, annak jó tudni, hogy ezt be kell jelenteni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kell regisztráltatni a készüléket és adójegyet is igényelni. Vas megyében a szabály életbelépése óta eddig 544 darab desztilláló-berendezést regisztráltak, valamint 7865 párlat adójegyet igényeltek eddig a pálinkafőzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!