Gazdaság

2017.01.25. 18:00

A legjobb gyümölcs - Rezisztens fajtákat mutatott be az élelmiszerhivatal

Gazdagodunk néhány új almafajtával, amelyeket civil kóstolók is megízlelhettek a NÉBIH próbáján.

DH-információ

Új almafajta-jelölteket mutatott be a NÉBIH, a Nemzeti Élelemiszer-biztonsági Hivatal. Tizenöt új, hazai ültetvényekből származó, rezisztens almafajtát ismerhettek meg szakértők és almakedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdai alma fajta bemutatóján Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal-beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat a rezisztens almafajták jelentőségéről és lehetőségeiről, majd laikus almakedvelőkkel együtt érzékszervi bírálaton értékelték az új almafajta-jelölteket.

Az alma az a különleges gyümölcsünk, amelyben a magas táplálkozás-élettani értékek együtt jelennek meg a kiemelkedő élvezeti értékekkel. Az alma fajtaújdonságok fogyasztási és élvezeti értékéről érzékszervi bírálatok során győződik meg minden évben a NÉBIH.

A Móricz iskola részt vesz a gyümölcsprogramban. Képünkön Péter Bálint és Erdély Csenge
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezúttal a hatóság tizenöt, a hivatal speciális fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származó rezisztens almafajtát mutatott be.

A hazai almatermesztés rendkívül gazdag fajtakínálatra támaszkodhat. Ebben jelentős szerep jut az ellenálló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, ami a fajtaelőállítás leginnovatívabb irányzata ma világszerte.

Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszerhasználatot tesznek lehetővé, ökológiai és bio termesztésre különösen alkalmasak, ezáltal (a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett) még egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé.

A rezisztens almafajták felhasználása igen változatos: élelmiszeripari alapanyagként a többi között bébiétel és gyümölcslé készül belőlük, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

A NÉBIH kerekasztal-beszélgetésén az ágazat valamennyi érintettje: nemesítők, szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, termelők, érdékképviseleti szervezetek és fogyasztók is részt vettek. Szóba került egyebek között a rezisztensalma-szektor jelentősége és a benne rejlő lehetőségek, a piaci igények, de az is, hogy a lakosság körében a fajtaismeretet fejleszteni kell. A szakmai bírálók és a laikus almakedvelők érzékszervi bírálaton értékelhették a bemutatott tizenöt új rezisztens almafajta-jelöltet. A bírálók pontozták a többi között a gyümölcsök színét, alakját, húsállományát, illatát és ízét. A rezisztens almafajta-újdonságok fogyasztási értékét jól mutatja, hogy valamennyi bemutatott fajtajelölt, minden vizsgált tulajdonságra közepesnél jobb átlagértéket ért el a standard fajtákhoz viszonyítva.

A fajtajelöltekre további vizsgálatok várnak, amelyek várhatóan jövőre zárulnak le. Pozitív végeredmény esetén bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe. Ezáltal az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetőek lesznek.

Az alma évszázadok óta a legkedveltebb gyümölcsnek számít a Kárpát-medencében.

Címkék#nébih#alma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!