célszerű hetente ellenőrizni

2019.03.19. 17:00

A kártevők, a betegségek a kiskertekben is feladják a megyei gazdáknak a leckét

Hiába szerette volna több olvasónk is, hogy megírjuk, pontosan milyen nevű szerrel kellene permetezni a veszélyeztetett diófákat. A kormányhivatal szakemberei csak hatóanyagokat mondhatnak.

B. Kiss László/FEOL

A napokban már hosszabb lélegzetű cikkben foglalkoztunk azzal, hogy új – az eddigieknél veszélyesebb – kártevők támadják meg a diófákat. A diót – emlékeztettünk – korábban úgy tartották számon, mint – bár értékes, de – igénytelen gyümölcsöt, amelyet nem szükséges permetezni. Ez azonban már a múlté. Pedig erre a magas, terebélyes fák esetében a kiskertekben nincs mindenkinek módja. Csak annak, aki nem sajnálja az időt, na meg a pénzt a motoros permetezőre, olvasható a feol.hu-n.

A cikket olvasva többen jelezték: egészen konkrét tanácsokat is kapni szeretnének a dió növényvédelmével kapcsolatban. Ezért ismét megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatalt, ahol a szakemberek az alábbiakban összefoglalt tájékoztatást adták.

Mit érdemes tenni?

A kártevők elleni első védekezést mindig az aktuális időjárási körülmények határozzák meg. Általában a dió rügyfakadási ideje április-május hónapra esik. Az első, úgynevezett lemosó permetezést mindig a rügyfakadás előtt végezzük, amikor a napi hőmérséklet már eléri a 15 Celsius-fokot.

A védekezés első időpontja még a megyén belül is 5-7 nap eltérhet egymástól, mivel ezt a helyi mikroklimatikus tényezők is módosíthatják. Déli kitettségű területen korábban, az északi területeken később kell elkezdeni a védekezést.

Növényvédőszer-neveket a hivatal nem írhat le, csak hatóanyagokat – hangsúlyozta a megkeresésünkre adott válasz. – De a szükséges szer megvásárlásánál minden esetben elegendő a hatóanyag neve.

A védekezés a lemosószerekkel kezdődik, az olajat is tartalmazó réz- és kéntartalmú készítményekkel. Az almamoly, dióburok-fúrólégy ellen használhatóak az acetamiprid hatóanyagú növényvédő-szerek. Az almamoly és amerikai medvelepke ellen használható a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki, illetve az indoxakarb hatóanyagú növényvédő szer.

A dió egyik veszélyes ellensége, a dióburok fúrólégy
Fotó: Takács Attila

Baktérium okozta fertőzések és gombabetegségek ellen hatásosak a réz-oxikloridot és a réz-hidroxidot tartalmazó készítmények. Szintén a baktériumfertőzések és a gombabetegségek ellen hatékony a mankocebet és bordói keveréket tartalmazó növényvédő szer.

Figyelem! Minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy van-e a használni kívánt növényvédő szernek a dióra vonatkozó engedélye!

A kezelések számát a kártevők nemzedékeinek száma határozza meg. Azt, hogy mikor és hány generáció jelenik meg belőlük a dióban, nem lehet előre megmondani. Ezért a fáinkat legalább hetente ellenőrizni kell az eredményes védekezés érdekében. Léteznek a kártevők előrejelzésére alkalmas eszközök is, amelyek iránymutatásként segíthetnek. Ilyenek a sárga ragacslap a dióburok-fúrólégy jelzésére, illetve az almamoly megjelenését jelző szexferomon csapda. Amikor az első legyek és a molylepkék megjelennek, utána 5-7 nappal el kell kezdeni a védekezést.

Ezek az eszközök a gazdaboltokban beszerezhetők.

A növényvédő szerek kijuttatása előtt a csomagoláson lévő információkat figyelmesen el kell olvasni. Fontos a leírtak betartása, mert a kevesebb és a több szer bekeverése is problémát okozhat. Az előbbi miatt a növényvédő szerek hatástalanokká válhatnak, az utóbbi esetben pedig a dió éréséig nem ürül ki maradéktalanul a permetszer. A szükséges folyadékmennyiséget a fa nagysága határozza meg: csupán annyit fújjunk ki, ami elegendő a megfelelő fedettség biztosításához. A motoros háti permetező használata esetén 24 órával előbb értesíteni kell a szomszédokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!