Gazdaság

2017.05.28. 09:20

A hulladékproblémára hívja fel a figyelmet - A dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület szoborfigurája Gödöllőn

DUNAFÖLDVÁR/GÖDÖLLŐ - Megérkezett a dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület hulladékokból készült szoborfigurája Gödöllőre, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében rendezendő Trash Art Magyarország 2017 kiállításra.

L. Mészáros Irma

A földváriak egyetlen civil szervezetként kaptak meghívást arra a rendezvényre, amelyen a meghívott egyetemek, középiskolák képzőművész hallgatói, szobrászok és környezetvédők vehetnek részt.

Az Egy új kor hajnala: Antropocén - az Ember kora című pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékproblémára. Ezért olyan alkotásokat várnak a résztvevőktől, amelyek szemétből, hulladékból készülnek.

A földvári fiatalok kupaktanácsa némi művészeti ötletelés után egy Húsvét - szigeteki szoborfej tervét fogadta el. Alkotásukban egy kőszobor hányja ki a mai kor szemetét, amelyből egy modern civilizáció jelképeként több, kisebb-nagyobb felhőkarcoló emelkedik ki - olvashatjuk a honlapjukon.

Az AztaKeservit legénységének már rutinja van az alkotásban
Fotó: Amatőr felvétel

Az AztaKeservit legénységének már rutinja van az alkotásban, hiszen a felső-tiszai PET Kupán a műanyag palackokból épített vízi járművük hősiesen helyt állt. Most is egy tartószerkezet készült, s azt töltötték meg hulladékokkal. A szoboralak szája széle ócska slag és bicikli kerékgumi, a pofacsontot műanyag lavórok és ruhakosár formára melegített darabjaiból alakították ki. Az óriási lény szeme sárga hullámlap karika és tarkótájékon néhány szétszakadt esernyő is új otthonra lelt. Orrnyereg gyanánt két elöregedett tálcát kapott- írja Molnár Kristóf, az egyesület krónikása.

Az alkotási folyamat során a Duna-parton trójai falóként magasodó szobor mellett felhasználásra váró törött műanyag székek, repedt kannák, lavórok, üres dobozok, flakonok sorakoztak. Aztán elkészült a nagy mű, s útnak indult. Igazi látványosság volt már a Duna-hídon is.

Gödöllőn társult a tizennégy csapat szobraihoz, installációihoz. Az Újrahasznosítás művészete című szabadtéri szoborkiállítás május 20-tól június 10-ig a Gödöllői Királyi Kastély parkjában és a vele szemben lévő Alsóparkban tekinthető meg. A helyszínen zsűri értékeli az alkotásokat. Később az ország különböző pontjain és legnagyobb fesztiváljain állítják ki őket. Végül ősszel aukcióra bocsátják a műveket, s a bevételből a természetvédelmi szemléletformálást támogatják.

Addig is mi szurkolunk a "nem? Ez is" - nevű szobornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!