Uber-stop, taxisöröm

2018.04.26. 15:46

Az Uber Bécsben is kiverte a biztosítékot

A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Ubernek, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

A group of taxi drivers are protesting against transport service Uber in front of Austrian Presidential Palace in Vienna, Austria, on April 1, 2016. Uber is a mobile phone ride sharing application. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Fotó: AFP

Ahogy korábban több európai országban, Ausztriában is a taxitársaságok sérelmezik az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó vállalat működését, mert állításuk szerint az Uber nem tartja be a szakmai és üzleti előírásokat, és versenyelőnyhöz jut azáltal, hogy nem teljesíti a taxis cégekre vonatkozó szigorú törvényi követelményeket. A hatóságok a szabályozás és a felügyelet rendezetlenségét kifogásolják a cégnél.

A bíróság szerdán úgy döntött, hogy az Ubernek meg kell szakítania működését addig, amíg biztosítani nem tudja az előírások szerint szükséges feltételeket. Ilyen feltétel például az, hogy a megrendelések egy központba fussanak be és azon keresztül kapják meg a címeket a sofőrök, nem pedig közvetlenül az utasoktól. Emellett az utasokat kijelölt megállóhelyeken kell felvenniük, és a fuvarok között nem körözhetnek szabadon az utcákon, hanem a kijelölt megállóhelyeken kell várakozniuk.

Forrás: APA – PictureDesk via AFP | Fotós: Helmut Fohringer

Az Uber vezetése azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartják a döntést, és a vállalat

„keményen dolgozik azon, hogy pár napon belül megváltoztassa működési modelljét.”

Az amerikai székhelyű Uber 2011 óta működik Európában, és már számos országban szembesült bírósági eljárásokkal, több nagyvárosban betiltották vagy felfüggesztették a működését. Az Európai Bíróság tavaly decemberi döntése értelmében az Uber közlekedési vállalatnak minősül, ezért a taxitársaságokra vonatkozó szabályok erre a vállalatra is érvényesek.

Borítókép: Taxisofőrök tüntetnek az Uber ellen 2016. április 1-jén Bécsben. Forrás: Joe Klamar / AFP

Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!