Gazdaság

2017.08.24. 17:40

A legmodernebbek egyike

A Hamburger Hungária ma Európa egyik legmodernebb, világviszonylatban is versenyképes papírgyára. Bencs Attila, a cég ügyvezető igazgatója szerint a ma sikerei a múlt hagyományaiból is táplálkoznak.

- A papírgyártásnak több évtizedes tradíciója van Dunaújvárosban. Az első, ma is működő papírgépet 1976-ban indították el, bizonyos szempontból erre épülnek az ipari komplexum alapjai. Persze önmagában ez még kevés lett volna a mai sikerekhez. A Prinzhorn Csoport 1990-ben kapcsolódott be a dunaújvárosi papíripar történetébe. Az új tulajdonos törekvései és fejlesztései nyomán bontakozhatott ki igazán az iparág magyarországi sikertörténete. Mindez 2007-ben a Hamburger Hungária megalapításával, az új termelőegység 2009 júliusi átadásával, majd nemrégiben az erőmű felépítésével és 2016 júniusi üzembe állításával vált teljessé. - összegezte a vállalat történetét Bencs Attila, aki 10 éve igazgatója a papírgyárnak.

-Még emlékszem, amikor azt kellett számolgatnunk 10 évvel ezelőtt, hogy bezárjuk-e a régi gyárat - a 3. sz. papírgépet - annak érdekében, hogy csökkentsük a veszteségeinket. Mára viszont ez a telephely az egyik legsikeresebb egységévé vált a cégcsoportunknak, a Prinzhorn Csoportnak. Sok minden kellett hozzá hogy ez megtörténjen, de legfőképp egy ilyen intenzív időszak, amikor a kiváló teljesítmény és minőség fogadható el egyedül. De hátradőlni nem lehet, folyamatosan alkalmazkodnunk kell az üzleti környezet változásaihoz, jó beruházási terveket kell kidolgozni, és azokat sikeresen végre is kell hajtani és természetesen fenntartani a mindennapi igényességünket - hangsúlyozta.

Bencs Attila 10 éve a Hamburger Hungária Kft. igazgatója

Mai sikereink több lábon állnak:

- Részben változott az európai piac: a 2006-2009-es válság után nem sokan hittek az európai gazdasági növekedésben, nem mertek komoly beruházásokba fogni. De mára kiderült, hogy van piaca a csomagolópapírnak és a hulladék alapú csomagolópapír különösképp nagy hozzáadott értékkel bír, vagyis ez a típusú papírgyártás hosszú távon fenntartható tevékenység.

- Másrészt cégcsoportunk is lényeges növekedésen ment keresztül, ami lehetővé tette a helyi adottságok teljesebb kihasználását, az alapanyagok, illetve a piacok logisztikai optimalizálását.

- Harmadrészt pedig rendkívüli (szakmánkban párját ritkító) hatékonysággal üzemelnek a gyártósorok, tekintve a fajlagos energia- vagy víz-használatot, a selejttermékek minimalizálását, továbbá az időalap kihasználását. Köszönhető mindez a jól kiválasztott beruházásoknak, illetve annak a profi csapatnak, aki a rendszereket folyamatosan üzemelteti. - fejtette ki az ügyvezető.

Az említett nagyberuházások mellett az elmúlt 10 évben 6 milliárd forintot költöttek a 40 éves 3-as papírgépre, ami mára Európa benchmarkjává, követendő példájává vált. 2,5 milliárd forintot fordítottak a szennyvíztisztítóra, ami lehetővé tette, hogy a Hamburger Hungáriánál a szennyvíztisztítás már nem költséget, hanem további értékteremtést jelent, hiszen az eljárás során több mint 10MW- nyi biogáz termelődik. A telephely infrastruktúrájába is közel 3 milliárd forintot kellett fektetni, mivel 1,6 millió tonna anyagforgalmat bonyolít évente, ami 350-400 kamion megfordulását jelenti naponta. A 2009-ben elindított új papírgépre (mai értéken 70 milliárd forintos beruházás) is azóta 6,2 milliárd forintot költöttek, aminek részeredményeként 90 km/órás csúcs gyártási sebességet ért el és különösen vékony (könnyűfajsúlyú) csomagolóanyag-alappapír gyártására is képes lett a 7.sz. papírgép. Összességében 2007-2017 között közel 155 milliárdot költött a tulajdonos a dunaújvárosi telephelyre, ami rendkívüli a magyar papírgyártás történetében.

A cégcsoport üzleti filozófiája: hulladékból értéket

Az ausztriai székhellyel működő Prinzhorn vállalatcsoport tavaly ünnepelte 25 éves jelenlétét a magyar papírpiacon. Az elmúlt negyedszázad alatt a holding az ország legmeghatározóbb vállalatcsoportjává nőtte ki magát az iparágban. A csoportot három vállalat képviseli, egyedülálló, környezetbarát és energia-hatékony ipari-üzleti körfolyamatot megvalósítva.

A teljes körűen integrált folyamat elején a Prinzhorn Csoport újrahasznosító divízióját képviselő Duparec begyűjti a papír- és egyéb hulladékot, a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében újrahasznosítja azt ahol papírgyárban kiváló minőségű hullámalap-papírt gyárt a hulladékból (az anyagában nem hasznosítható frakcióból hőt és áramot is termel); végül a Dunapack első-osztályú és testreszabott csomagolási megoldásokat hoz létre. A három vállalat egymásra épülő működésével hosszútávon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre.

Dunaújvárosból az európai papíripar élmezőnyébe

A Hamburger Hungária 2009 óta üzemelő papírgyára Európa egyik legmodernebb és legnagyobb ilyen létesítménye. A vállalat Dunaújvárosban üzemeltetett két papírgépével évente mintegy 700 ezer tonna barna hullámalappapírt állít elő, ami a Magyarországon gyártott papírtermékek 85 %-a. A Hamburger Hungária termékeinek többségét - a teljes termelés hozzávetőleg 80 %-át - exportálja. A több mint 400 közvetlenül foglalkoztatott dolgozón túl a cég tevékenysége további 1500 magyar munkahelyet támogat alvállalkozókon keresztül.

 

A Hamburger Hungária és a Prinzhorn Csoport tulajdonosa a Prizhorn család. A vállalat gyökerei 1853-ig nyúlnak vissza, amikor a Prinzhorn család egyik őse, Wilhelm Hamburger elindította a papírgyártást az alsó-ausztriai Pittenben, és megalapította a vállalatot, mely később a Prinzhorn Csoporttá fejlődött. A Prinzhorn Csoport papírgyárai - így a Hamburger Hungária is - nevében a 6 generációval korábbi alapítónak tiszteleg.

A vállalatvezetés üzleti filozófiájának középpontjában a legmagasabb minőségű termékek létrehozása mellett a tisztességes, átlátható és fenntartható működés áll. A csoport hazai üzemei, így a Hamburger Hungária is ebben a szellemiségben végzi munkáját. A vállalat Dunaújváros egyik legzöldebb ipari létesítményeként több száz dunaújvárosi polgárnak és számos alvállalkozónak biztosíthatnak tisztes megélhetést, miközben közel 1 milliárd forint éves helyi jellegű adóval tudnak hozzájárulni a város fejlődéséhez.

 

 

További cikkeink:

Már a következő évtizedekre terveznek

A kémény nem füstöl

Társadalmi tisztségek, feladatok

Kevés a Magyarországon visszagyűjtött hulladékpapír

Zöldenergia Dunaújvárosban

Kristálytiszta vizet a Dunába

Évente háromszor újrahasznosítható

Hulladékból értéket

Kukoricacsuhéból áramot?

Zöld gondolkodásra tanítanak a papírmúzeumban

Fontos feladatok

Az üzleti siker felelősséggel is jár

Bőkezű támogató

Tanulni, tanulni...

Várják a munkavállalók jelentkezését!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!