Gazdaság

2017.06.23. 19:35

Aratás kezdődik hétfőn - Már a kukorica is megsínyli a rendkívüli szárazságot

DUNAÚJVÁROS A korábbi éveknél lényegesen hamarabb kezdődik az aratás a város környékén az aszály következtében.

Pekarek János

Azt kívánom, hogy alaposan ázzunk el a környéken a napokban! - mondta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője pénteken, amikor arról érdeklődtünk nála, hogy mikorra várható az év legnagyobb mezőgazdasági munkájának, az aratásnak a kezdete.

A kívánság oka, hogy május eleje óta elkerülik a várost és környékét az esőzések. Emiatt kényszeréretté váltak a kalászosok, és máris súlyosan megszenvedi a szárazságot a kukorica is.

Márkli János az aszály sújtotta terméssel Fotó: Ady Géza

A végeredmény az, hogy az aratás kezdete a korábbi években megszokottnál lényegesen előbbre került: Dunaújváros környékén a Pentele Zrt. és a vele szerződéses viszonyban lévő magángazdák már hétfőn, június 26-án megkezdik a betakarítást.

Ennek érdekében pénteken már az utolsó simításokat végezték az aratásban részt vevő gépeken. Hétfőn az őszi árpa betakarításával kezdenek, de az időjárás arra utal, hogy annak befejezésével máris kezdhetik majd az őszi búza aratását. Árpából hetvenöt hektárt vetettek mindössze, mert a piaci igény csökkent iránta (még van raktáron a tavalyi termésből is), őszi búzából háromszáz hektárnyi vár betakarításra a Pentele Zrt.-nél, repcéből pedig 165 hektárt vetettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!