Gazdaság

2017.05.09. 18:52

Munkáltatók figyelem! Hat kis lépés, hogyan űzzük el a legjobb dolgozóinkat

Íme 6 hiba, amivel könnyen el lehet űzni a legtehetségesebb dolgozókat, az amerikai Forbes gyűjtésében.

FMH-információ

A legtöbb rossz főnök visszatartja a dicséretet. Pedig a menedzsereknek sokat kell kommunikálniuk a beosztottaikkal, hogy megtudják, mi tölti el őket jó érzéssel: van, akit négyszemközt kell dicsérni, másokat a többiek előtt kell elismerni, és természetesen a kiemelkedően elvégzett munka után a jutalom sem maradhat el.

Ha el akarjuk űzni az embereket, terheljük őket túl! Egy kiváló munkaerő könnyen kiéghet, ha nagyon túlterhelik. Heti 50 óránál több munka egyenlő a teljesítmény meredek csökkenésébel. Ha pedig túllépi az 55 órát, akkor olyannyira alacsony lesz, hogy már semmit sem érdemes végezni.

Ugyanakkor hiba visszafogni is az embereket. Ha egy jó munkavállaló szeretne előrelépni, komolyabb beosztást kapni és ezt a menedzser nem veszi figyelembe, azzal gúzsba köti a lelkesedését, és ezzel arra készteti, hogy új munka után nézzen. A legtehetségesebb munkatársaknak sokkal fontosabb a visszacsatolás, mint a kevesebb talentummal megáldottaknak.

Le a büszkeséggel! A jó vezető ahelyett, hogy másokra mutogatna, amikor valami rosszul megy, igyekszik együttműködni a csapata tagjaival, és a megoldásokra fókuszál. A baklövést elkövetőket félrevonja és nem nyilvánosan szégyeníti meg.

Hiba a kirúgással való örökös fenyegetőzés is: Egyes vezetők úgy tartják, a megfélemlítés célravezető, de ez rövidlátó módja a dolgozók motiválásának. Ugyanígy hiba, ha a főnök nem hagyja, hogy az emberek kövessék a szenvedélyeiket. Kutatások bizonyítják, hogy akik a munkájuk során megérezhetik a flow-élményt, azok ötször hatékonyabban dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!