Gazdaság

2016.10.11. 18:35

Hidrológusok találkája

Paks- A Magyar Hidrológiai Társaság Tolna megyei Szervezete szakmai kirándulást szervezett Paksra, ahol az utóbbi időben a megyében egyedülálló színvonalú beruházások készültek el.

Gallai Péter

A szervezet tagjainak - szakmai felkészültségüket bővítve - előadások és bejárások keretében mutatták be az elkészült és üzemelő létesítményeket.


A Tolna megyei hidrológusok szakmai kiránduláson jártak Pakson, ahol egyedülálló színvonalú beruházásokkal ismerkedtek Fotó: Mezőföldvíz

A Magyar Hidrológiai Társaság egy közel százéves szakmai társadalmi szervezet, célja, hogy előmozdítsa és lehetővé tegye a korszerű ismeretek és tapasztalatok cseréjét a víztudományok és a -technika területén dolgozó szakemberek között. Országosan mintegy 3000 magán-, és 150 jogi személy tagja van. A tematikus szakosztályok mellett felépítésében 22 területi szervezet működik. A Magyar Hidrológiai Társaság - jelenleg több mint félszáz tagot számláló - Tolna megyei területi szervezete 1974 áprilisában alakult, azóta tömöríti a vízügyi ágazat különböző területeinek megyei képviselőit egy szervezet keretébe, akik éves rendezvényeken ismerkedhetnek meg Tolna új vízgazdálkodási fejlesztéseivel, a felmerülő üzemeltetési problémákkal és megoldásai terén mutatkozó elképzelésekkel, megvalósuló rekonstrukciós beruházásokkal.

Október első hetében Paksra szerveztek szakmai utat, amelynek keretében a szennyvíztisztító telep diszpécser központjában Gaál Zoltán főmérnökség vezető - aki a megyei szervezet elnöke - köszöntötte a megjelenteket. Először Csapó Sándor ügyvezető igazgató mutatta be a Mezőföldvíz Kft. elmúlt négy éves tevékenységét a megalakítástól napjainkig. Előadásában kitért arra, hogy a meglévő közművek üzemeltetése mellett céltudatosan készülnek az évszázad legnagyobb beruházásának kiszolgálására, mert mind az ivóvíz, mind a szennyvízelvezetés terén a Mezőföldvíz partnere kíván lenni Paks II. építtetőinek és üzemeltetőinek - mondta el az ügyvezető. Ezt követően az új szennyvíztisztító telep bemutatása és megtekintése következett Köő-Gerzsei Csilla szennyvízüzem vezető kalauzolásával.

Innen a paksi gyógyászati központba vezetett a csoport útja, ahol a cég által üzemeltetett gyógyfürdő bemutatása és megtekintése volt soron dr. Bodnár Imre főigazgató vezetésével. A vendégek a modern víztechnológia és fürdőgépészet működésébe is betekintést kaphattak.

Záró momentumként a paksi csapadékvíz elvezető rendszerről tájékozódhattak Ritter András üzemvezetőtől, a Páli-árok elkészült tehermentesítő szakaszának és csapadékvíz átemelőjének Duna-parti megtekintésével együtt.

A rendezvényen az ügyvezető bejelentette, hogy a Mezőföldvíz Kft., mint jogi személy is belépett az országos szervezetbe. Ennek előnye, hogy a társaság munkatársai részt vehetnek a szakmai rendezvényeken, szervezett kapcsolatot tarthatnak a megyében dolgozó kollégákkal. Közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek és átvehetik a szakmai jó gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!