Gazdaság

2016.09.22. 20:05

A hiénázás nem kifizetődő - A közúti személyszállítási piac helyzetéről

Dunaújváros - Az elmúlt hónapokban többször is a vezető hírek között szerepelt a közúti személyfuvarozás helyzete és szabályozási kerete. Írásunkban az egyik helyi vezető taxis társaság vezetőjét kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Alaposan megosztotta a közvéleményt az úgymond privát taxizásban utazó Uber körül kialakult botrány.

A tüntetésekkel is kísért helyzetet végül a kormány oldotta fel egy új szabályzással, amelynek eredményeként az említett vállalkozás kivonult Magyarországról.

Fónagy János parlamenti államtitkár még a nyári döntést követően úgy fogalmazott: a változtatás célja a szabályosan működő, adót fizető magyar vállalkozók védelme volt a tudatosan szabálykerülő magatartások visszaszorításával.

- A fent említett Uber és a hozzá hasonló vállalkozások főként a nagyvárosokban - mint például Budapest lehetnek igazán életképesek. Jelenleg úgy tapasztalom, hogy egy Dunaújváros méretű településen ennek nincs létjogosultsága - fogalmazott lapunk megkeresésére Pinczési István, a Sárga Taxit működtető cégcsoport egyik tulajdonos-vezetője, akit a közúti személyszállítási piac helyzetéről is kérdeztünk.

Utasra várva... Képünkön Bíró Attila az egyik népszerű taxiállomáson. A fogyasztók több lehetőség közül is válogathatnak (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- Mi úgy látjuk, hogy ez a szektor viszonylag jól szabályzott, ennek eredményeként a taxizás szerves része az emberek életének, úgy is fogalmazhatnánk: olyan mint egy pohár víz.

Más, hasonló méretű településekkel összehasonlítva a fogyasztók itt elérhető áron vehetik igénybe a piacon lévő taxis vállalkozások szolgálatait.

A versenytársakhoz hasonlóan természetesen a mi cégünk is a folyamatos előrelépésen és fejlesztésben érdekelt, így kipróbálunk újabb és újabb szolgáltatásokat is, mint például a sofőrszolgálat.

Szintén sokat szerepelt a hírekben, úgymond hiénázás , tehát amikor egy-egy utas jóval több pénzt fizetett az utazásért, mint ami adott esetben indokolt lett volna.

- Meglehet, itt a városban vagy a térségben is sajnos előfordulhat egy-egy ilyen eset, bár őszintén szóval nem tartom jellemzőnek. A taxizó munkavállaló és cége is közép-hosszú távon önmagával szúr ki, ha átveri az utast, hiszen ennek hamar híre megy a szakmában és akkor végleg bezárhatja a boltot. A taxis szolgáltatást nyújtó cég kiemelt érdeke, hogy a fogyasztó minden út után elégedetten szálljon ki a gépjárműből - érvelt Pinczési István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!