Gazdaság

2016.03.29. 16:15

A lányok nagyobb arányban választanák az egészségügyi, művészeti pályát

Meglepő eredményeket hozott egy középiskolások körében végzett felmérés, amely a fiatalok gazdasági, pénzügyi műveltségét és attitűdjeit vizsgálta, illetve a diákok továbbtanulási terveit és jövőbeni munkahelyükkel kapcsolatos elvárásait térképezte fel. Jelentős különbségek mutatkoztak a lányok és fiúk között.

Osváth Sarolta

Bejött az évszázados papírforma, vagy tényleg ez a mai valóság? Az ember azt gondolná, hogy a 21. század Z generációjában egyre kevésbé jellemzőek a tradicionális férfi és női attitűdök, szerepek. Mégis, a Provident GfK-val közös, több mint ezer 16-18 éves diák megkérdezésével végzett kutatásából egyebek közt például az derült ki, hogy a fiúknak több az affinitása a pénzügyek iránt és ezért lényegesen jobbak is e téren, mint a lányok. A pénzügyi kompetenciákat mérő tesztkérdésekre a fiúk 42 százaléka jól válaszolt és a magas pénzügyi tájékozottság jelentő kategóriába került, míg a lányok közül mindössze 23 százalék érte ezt el. A kutatás szerint a fiúknak több mint fele (51százalék) érdeklődik a gazdaság és a közélet iránt, míg a lányoknak csak alig több mint egyharmada (35 százalék) olvas ilyen híreket.

A kutatásban résztvevő diákok jelentős része (84 százalék) rendelkezik szabadon elkölthető pénzzel, átlagosan havi 18 ezer forinttal. Ennek egy része a szülőktől kapott zsebpénz, másrészt a diákok saját keresete.

E téren is elgondolkodtató a nemek közti különbség: a fiúknak átlagosan összesen 24 ezer forintjuk van, a lányok költőpénze ennek pontosan a fele, 12 ezer forint havonta.

Pedig a fiúknak 56 százaléka és a lányoknak 42 százaléka dolgozik is valamit középiskolai tanulmányai mellett.

A fiúk kevésbé hajlandók elköltözni Magyarországon belül egy jobb munkahely kedvéért

Ugyanakkor a továbbtanulást tervező diákok körében az elmúlt évekhez hasonlóan a pénzügyi és gazdasági képzések számítanak a legnépszerűbbnek, de többen érdeklődnek az orvosi, műszaki, informatikai és művészeti területek iránt is.

A lányok jellemzően nagyobb arányban választanák az orvosi, egészségtudományi (15 százalék), illetve a művészeti szakokat (16 százalék), míg a fiúk számára az informatikai (20 százalék) és a műszaki területek vonzóbbak. A fiúk közül sokan szívesen is dolgoznának az IT szektorban. Nagyon meglepő az is, hogy a lányok 41 százaléka szeretne külföldön tovább tanulni, még a fiúknak csak az egyharmada. A lányokban lévő nagyobb mobilitást az is igazolta, hogy többen költöznének el Magyarországon belül is egy jobb munkahely kedvéért. Sokban különböznek a jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is.

A 16-18 éves lányok sokkal inkább választanák a nonprofit szférát, mint fiú társaik: 32 százalékuk szívesen dolgozna ilyen területen. A kreativitás lányok 19 százalékának, míg a fiúk közül csak 12 százalék számára fontos. Emellett a lányok több mint egynegyede elengedhetetlennek tartja, hogy a munkahely szép, kulturált környezetben legyen, a fiúknak ez kevésbé fontos szempont (18 százalék).

A fiúk többsége (56 százalék) szívesen alapítana saját céget, mint hogy alkalmazottként helyezkedjen el, a lányoknak 48 százaléka gondolkodik önálló vállalkozásban. Habitusukból fakadóan kockáztatni is sokkal jobban szeretnek a fiúk, éppen kétszer annyian vallották magukról ezt, mint a lányok, a megkérdezettek 22 illetve 11 százaléka.

A kutatást végzők szerint lényeges a különbség a középiskolás fiúk és lányok között abban is, hogy kire hallgatnak, ha pénzügyi döntést hoznak , vagyis valamit vásárolni akarnak, vagy valamire gyűjtenek: a fiúk inkább a barátaik véleményét kérdezik meg (43 százalékuk nyilatkozta ezt), miközben a lányok sokkal jobban bíznak a családtagjaikban (81 százalék), és pénzügyekben kevésbé kérnek tanácsot a barátnőktől (32 százalék).

 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!