Gazdaság

2015.10.11. 13:24

Céljuk a feddhetetlenség

DH-információ - Az integritás tanácsadóknak rendezett országos szakmai fórumot a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérváron, a Megyeházán.

Körmendi Erzsébet

A szakmai fórum szervesen illeszkedett a korábbi, hasonló műhelymunkákhoz, amelyeknek célja, hogy megvitassák az egyes kormányhivatalok integritás tanácsadóinak szakmai tapasztalatait.

A rendezvényt a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Petrin László nyitotta meg. Szólt az integritás növekvő szerepéről, a tanácsadók munkájának, a korrupció megelőzésének fontosságáról. Emlékeztetett rá: egyéni és szervezeti szinten egyaránt kiemelten fontos cél a tiszta, feddhetetlen, tisztességes magatartás, ezért hozta létre a jogalkotó e feladatkört az ötven főnél magasabb létszámú államigazgatási szerveknél.

Dr. Petrin László a megyei kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg a rendezvényt, és előadást tartott dr. Hornyák Gábor alezredes is
Fotó: Krupla Zoltán

Az országos szakmai fórum első részében a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának munkatársa, dr. Hornyák Gábor rendőr alezredes tartott előadást. Ismertette a Korrupciómegelőzési Főosztály feladatait, tevékenységét, és kitért a korrupciómegelőzés legaktuálisabb kérdéseire is. A második előadást dr. Halmainé dr. Takács Rita, a Fejér Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinetjének integritás tanácsadója tartotta. Az integritással foglalkozó belső képzések nyilvántartásba vételi eljárásának bemutatása, valamint az oktatással kapcsolatos tapasztalatok ismertetése után a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Pest Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadói osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel a hivatali szervezetüket érintő, integriással kapcsolatos kérdésekben. A műhelymunkán intenzív és rendkívül informatív párbeszéd alakult ki a résztvevők között.

Az integritás tanácsadó közreműködik az államigazgatási szerv működésével kapcsolatos integritási és korrupciós kockázatok felmérésében, az azok kezelésére szolgáló intézkedési terv, valamint az annak végrehajtásáról szóló integritásjelentés elkészítésében, valamint tájékoztatást és tanácsot ad a hatályos jogszabályok és hivatásetikai szabályok alapján a hivatali szervezet vezetői, munkatársai számára a felmerült hivatásetikai kérdésekben.

Az integritás értékvezérelt magatartást jelent, szervezeti szinten is szükséges értelmezni. Ami azt jelenti, hogy az adott szervezet a kinyilvánított értékei és elvei szerint működik. Az integritás szó a latin in-tangere fogalomból ered, amelynek jelentése érintetlen, feddhetetlen, valamint egységes. Szociológiai értelemben elvek, értékek, cselekvések összhangja, azaz meghatározott értékeknek megfelelő magatartásmód. A kormányrendelet értelmében: integritáson értjük az államigazgatási szerv működésének a rá vonatkozó szabályoknak, valamint a hivatali szervezet vezetője és az irányító szerv által meghatározott céloknak, értékeknek és elveknek megfelelő működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!