Gazdaság

2015.09.14. 16:15

Új csúcson a költségvetés adóssága

A múlt hét végén 25 356,1 milliárd forintra emelkedett, ami - nominálisan - történelmi csúcs. A GDP-arányos adósság esetében persze nem ez a helyzet, de a 76,6 százalékos mutató 1,7 százalékponttal magasabb a januári fordulónál.

A múlt hét végén a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 25 356,1 milliárd forint volt - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Az adósság egy hét alatt 138 milliárd forinttal, január óta 1475 milliárd forinttal emelkedett.

A közel 1500 milliárd forintos növekedés okai között az ÁKK rövid közleménye a nettó kibocsátást, a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedését, valamint a BKV Zrt.-től átvállalt adósságot említi. A közlemény nem tér ki rá, de az NGM korábban bejelentette, hogy az állami az ilyen-olyan okok (vizsgálat, felfüggesztés) miatt átmenetileg elapadt uniós forrásokat átmenetileg megnövelt eladósodásból próbálják finanszírozni. További ok az év végi lejáratokra való felkészülés, az ÁKK tartalékol az év végi kifizetésekre - ezt Barcza György az ÁKK vezérigazgatója említette korábban egy interjúban.

Miközben a nominális adósság emelkedik, a fontosabb és pontosabb mutató, a GDP-arányos adósság az utóbbi hetekben stagnál. A múlt héten a költségvetés adóssága a GDP 76,6 százalékára rúgott, ami 1,7 százalékponttal magasabb a decemberi fordulónál, amikor is a költségvetési adósság a bruttó hazai termék 74,9 százalékára rúgott.

Mivel a nettó kibocsátás egy része a későbbi lejáratokat finanszírozza, így az adósság évközi alakulása nem befolyásolja, hogy az adósságráta az év végén a tervezett szintre csökkenjen - hangsúlyozza az ÁKK. Igaz, ebbe a képbe már belerondíthat a kieső uniós pénzek miatti pluszkibocsátás, amely elérheti az 500 milliárd forintot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!