Gazdaság

2015.05.17. 18:22

Kishantos: perek sorozata folyik még, a legnagyobb kár a földek levegyszerezése

Kishantos - A központ megvan még, de vagyona nincs, földje nincs. Perei vannak, s most már ítélete is. De múlik az idő...

Pekarek János

Mint azt közöltük: a bíróság jogerősen elégtételt adott a Kishantosi Nonprofit Kft.-nek, kimondva, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a társaság jó hírnévhez fűződő jogát, amikor azt állította, hogy a kft. elmaradt bérleti díjakkal, megkárosította az államot, és olyan fejlesztéseket vállalt, amelyeket nem végzett el.

- Ez mind nem igaz: a minisztérium hazudott! hangsúlyozta az ítélet után lapunknak Ács Sándorné, a kft. ügyvezetője.

Elmondta: tovább harcolnak azért, hogy visszakapják földjeiket, és folytathassák rajtuk a vegyszermentes biogazdálkodást.

A kishantosi vidékfejlesztési központ, egy volt kúria épülete

- Tizenöt bírósági perünk van folyamatban - mondta Ácsné, vannak, amelyek első fokon lezárultak, ám a fellebbviteli eljárásban folytatódnak. A legtöbb esetben nekünk adtak igazat. Jogtalannak, alaptörvény-ellenesnek tartjuk a Nemzeti Földalap eljárását, a pályázatok kiírását, azok eldöntését. Reméljük, hogy visszakapjuk a földeket. Már másfél éve nincs bevétele a gazdaságnak, az állam még a mezei leltárt sem fizette ki, ami pedig alapvető kötelesség lett volna. Ezen felül vétéseink kiszántásával bizonylatokkal igazolhatóan 117 millió forintos kárt okoztak a kft.-nek! Ez volt majdnem a teljes vagyonunk, csakhogy mi a pénzünket a veteményekbe fektettük. A kiszántással úgy lopták el, tették tönkre a vagyonunkat, mintha a páncélszekrényeinket feszítették volna fel...

Ácsné hozzátette: olyanok is nyertek földet a kishantosi kft. birtokából, akik semmilyen pályázati feltételnek nem feleltek meg, ugyanis nem végeztek mezőgazdasági tevékenységet, és nem is laknak helyben. A legnagyobb kárt azonban még nem is a növények barbár kiszántásával okozták, hanem azzal, hogy a több évtizede vegyszermentesen, természetbarát módszerekkel művelt, BioSwiss és Eurobio minősítésű földeket azóta többször is levegyszerezték a földek új bérlői, tönkretéve az eredményeket.

Ács Sándorné egy előadásán, a kishantosi központban
Fotó: Archív

- Ha visszakapjuk a földjeinket, akkor ismét átállítjuk azokat vegyszermentes gazdálkodásra. Másképp fogalmazva: kezdhetünk mindent elölről... - jegyezte meg a kishantosi gazdaság ügyvezetője. Aki szerint a bioföldek levegyszerezése kimeríti az állami vagyon hűtlen kezelésének fogalmát. Emiatt a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet feljelentést is tett a bíróságon.

Ács Sándorné, aki a mai napig a továbbra is működő kishantosi népfőiskola és vidékfejlesztési központ vezetője, a minisztériumot elmarasztaló bírósági ítélet jelentőségét abban látja, hogy egyértelművé vált: annakidején a még Földművelésügyinek nevezett minisztérium hamis vádakkal próbálta meg védeni a kormány hibás döntését a kishantosi mintagazdaság felszámolásáról, ezzel alig kifejezhető kárt okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!