Gazdaság

2014.12.28. 14:50

Idén is elégedetlenek vagyunk

Nem volt felhőtlen ez az év a magyar társadalom számára, különösen az anyagi helyzetről és a közállapotokról nyilatkozott kritikusan az emberek többsége.

A lakosság 56 százaléka úgy értékeli, hogy pénzügyei idén kedvezőtlenül alakultak. Közös dolgainkat ennél is negatívabban minősítik, a hazánkban történt eseményekre gondolva az emberek bő hattizede, azaz 62 százaléka azt állítja, hogy Magyarország számára 2014 rossz év volt. A lakosság 58 százaléka pozitívan nyilatkozott egészségi állapotáról, s a dolgozók 54 százaléka elégedett volt a munka világában eltöltött utóbbi egy esztendővel ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet december első felében készített az Ipsos, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő személyes módon történő megkérdezésével.

A magyar lakosság többsége évtizedek óta elégedetlen anyagi helyzetével, nincs ez másként most sem. Az emberek 56 százaléka, összegezve saját és családja pénzügyi lehetőségeit az idei évet negatívan értékelte. Ugyanakkor azok aránya is számottevő (38 százalék), akik pozitívan élték meg egzisztenciájuk alakulását. Az életkor emelkedésével, az iskolázottság csökkenésével egyre sötétebb kép rajzolódik ki. A társadalom legtöbb csoportjában inkább a panaszok jellemzőek, de néhány rétegben pozitív irányba billen a pénzügyi helyzet mérlege. A 30 év alattiak, a vezető beosztásban dolgozók, a diplomások nagyjából hattizede előnyösnek minősítette egzisztenciájának idei változásait. Ezzel szemben a 60 év felettiek, az alacsony iskolázottságúak, a szakképzetlen munkavállalók mindössze egynegyede számolt be anyagi boldogulásáról. A lakosság többségének nem voltak jelentős egészségi problémái, ezért e tekintetben jó évet hagynak maguk mögött. Ám viszonylag sokaknak, 38 százaléknak a betegség, a rossz egészségi állapot jellemezte az elmúlt egy esztendejét.

Három választás hordaléka a plakátokon. Választási éven vagyunk túl, most különösen igaz lehet, hogy az általános közérzetben megjelenő különbségekre főképpen a politikai hovatartozásnak van hatása. Az ellenzéki szavazók még az átlagosnál is kritikusabban értékelik az idei évet... (Fotó: Ady Géza)

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy mind többen vannak, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban: október és december között 48-ról 64 százalékra emelkedett az arányuk. Ezzel összhangban vannak azok az eredmények, amelyet ebben az évzáró kutatásban kaptunk. Mérlegre téve Magyarország teljes elmúlt egy esztendejét, a lakosság 62 százaléka szerint az idei rossz éve volt hazánknak s csak 31 százaléknyian értékelték jónak.

Az általános közérzetben megjelenő különbségekre főképpen a politikai hovatartozásnak van hatása, a társadalmi státusz alig befolyásolja azt. Az ellenzéki szavazók még az átlagosnál is kritikusabban értékelik az idei évet: a Jobbik híveinek 74, a DK-sok 83, az MSZP-sek 92 százaléka vélekedik úgy, hogy rossz esztendőt zárt Magyarország. Az LMP-sek és a pártválasztásukban bizonytalanok véleménye, ha nem is ennyire karakteres, de alapvetően kedvezőtlen, 60-62 százalékuk rossz emlékeket őriz 2014-ről.

A Fidesz hívei jellemzően pozitívan értékelik az elmúlt egy év történéseit:73 százalékuk szerint Magyarország sikeres évet zár, míg 20 százalékuk szerint inkább kudarcokat hozott az elmúlt egy esztendő.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!