Gazdaság

2014.12.04. 14:45

Az állam megveszi a Budapest Bankot

A magyar állam megveszi a Budapest Bankot, az eddigi tulajdonos GE és a magyar kormány az erről szóló előszerződést csütörtökön írta alá - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön tájékoztatón.

Varga: 2015 első felének végére zárulhat a Budapest Bank megvétele

Jövő év első fél évének végére zárulhat a Budapest Bank átadás-átvétele - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Ismertette: a most megkötött előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja.

Varga: nem cél az állami tulajdon hosszú távú megtartása

A Budapest Bank jövőjéről ugyan csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet, akárcsak az MKB - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: a magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni. Az MTI kérdésére azt válaszolta: 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank  - MKB, BB - megvásárlásával teljesült.
Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartotta annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!