Gazdaság

2014.08.13. 14:36

Szigorúbban felügyelik a végrehajtók munkáját a jövőben

Az új devizahiteles törvény néhány rendelkezése még tisztázásra szorul, de akikre egyértelműen vonatkozik a jogszabály kérhetik a fizetésük letiltására vonatkozó végrehajtás felfüggesztését és a kérelemnek a végrehajtók eleget tesznek.

Várkonyi Zsolt

Császti Ferenc a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke szerint nem egyértelmű például azok helyzete, akik devizában vettek fel hitelt és abban is törlesztettek. Ugyanakkor Császti Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a törvény nem azt jelenti, hogy megszűnnének a felvett hitelekből adódó adósi kötelezettségek. A jogszabály minden 2004. május 1. után felvett hitelt érint, ha a hitelt folyósító pénzintézet Magyarországon van bejegyezve, és itt legalább fiókteleppel, vagy telephellyel rendelkezik. Ez utóbbit azért fontos hangsúlyozni az alelnök szerint, mert Nyugat-Magyarországon nagyon sokan vettek fel úgy hitelt, hogy átmentek Ausztriába szerződést kötni. Ők az osztrák jog alá tartozó banktól vettek fel pénzt, így a most meghozott magyar törvény, ami a végrehajtásokat pillanatnyilag felfüggeszti, rájuk nem vonatkozik. A többieknél a törvény értelmében most „szünetelnek” a konkrét végrehajtási cselekmények, ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy ettől a kamatok még folyamatosan ráterhelődnek a tőketartozásra – jegyezte meg.Császti Ferenc a kamara alelnöke megerősítette azt is: az érintettek, akinek a hitelszerződése az új törvény hatálya alá esik, kérhetik a végrehajtótól, hogy állítsa le fizetése letiltására elrendelt végrehajtást. Ennek a végrehajtó mérlegelés nélkül eleget tesz – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!