Gazdaság

2014.07.01. 08:46

NFM: feltöltötték a biztonsági földgázkészletet

A rendeletben előírt mértékű, 915 millió köbméteres biztonsági földgázkészlet betárolása a július 1-jei határidő előtt megtörtént - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter június 26-án arról számolt be, hogy a stratégiai gázkészlet feltöltése folyamatos, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz. Hozzátette: az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, addigra betárolják a 915 millió köbméter stratégiai gázkészletet.

Az MVM Csoport pénteken közölte az MTI-vel: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésének döntése értelmében a társaság 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, az összegért a csoport egyik energiakereskedő társasága, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be.

A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM Csoport saját földgázkészletei megközelítik majd a 2 milliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz mennyisége jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a télre elegendő energiatartalék legyen - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!