Gazdaság

2013.10.30. 09:51

Fogy az MNB mozgástere

A Monetáris Tanács keddi ülésén a jegybank ismét 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A döntés megfelelt a várakozásoknak, ezzel kapcsoltban viszonylag kevés volt a bizonytalanság – mondta el Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere.

Osváth Sarolta

A tőkepiacokon szeptember eleje óta tart a piaci  optimizmus és még kitartani látszik. Elemzőnk szerint emögött az áll, hogy a várakozások szerint egyre húzódik a FED eszközvásárlási programjának lefékezése. Az amerikai költségvetés leállása miatt elszenvedett reálgazdasági károk ellensúlyozására a FED feltehetően még késlelteti a likviditás bőség visszafogását, a  várakozások ezzel kapcsolatban fokozatosan 2014 elejére tolódtak. A pénzpumpa lassításával, majd a kivezetéssel kapcsolatos várakozásokat csak erősítette, hogy egyértelművé vált, az amerikai jegybank élén Janet Yellen váltja majd Ben Bernanke-t, így biztosan marad az ösztönző, alacsony kamatokra építő monetáris politika.

A szigorítás várható halasztása újabb lökést adott a kockázatosabb befektetéseknek, így a feltörekvő piaci eszközöknek is. Ez érződik a forint és az állampapír piaci hozamok süllyedésében, amelyek megközelítették a májusi erős szinteket. A forint megítélése a feltörekvő piaci devizák között továbbra is kedvező, elsősorban a többletes folyó fizetési mérleg és az alacsony infláció miatt. A hazai folyamatokban nincsen változás, az infláció továbbra is alacsony, és a folyamatos rezsicsökkentések miatt az is marad, bár az MNB által publikált kereslet érzékeny árindex mérséklődése már megállt.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere

- Előretekintve azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy fokozatosan fogy az MNB mozgástere – hangsúlyozta Bebesy Dániel. A globális alap-forgatókönyv az utóbbi hetek korrekciója ellenére nem változott, a lassan javuló gazdasági helyzet miatt a FED előbb utóbb szigorít majd. A hazai folyamatokban is inkább romlás várható, jövőre emelkedik majd az infláció, és a Növekedési Hitelprogram miatt biztosan romlik a külső egyensúly is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!