Gazdaság

2013.02.28. 13:24

Simor: az MNB az árstabilitással támogathatja a növekedést

A Magyar Nemzeti Bank az árstabilitás elérésével és fenntartásával támogathatja a növekedést, de megfelelő gazdasági környezetben a kamatszint további mérséklése is hozzájárulhat ehhez - mondta Simor András elnök, aki hatéves mandátumának utolsó sajtótájékoztatóján csütörtökön összefoglalta az MNB 2007-2013 közötti tevékenységét.

MTI

Monetáris politikai eszközökkel a gazdasági növekedés közvetlen támogatására csak korlátozott mértékben volt lehetőség a válság miatt - mutatott rá Simor András. Jelezte, amennyiben az inflációs és egyéb gazdaságpolitikai kockázatok lehetővé teszik, az MNB számára a gazdaság ösztönzésére a kamatszint további mérséklése lehet a legfőbb eszköz. Hozzátette ugyanakkor: a mennyiségi lazítás folytatása a nulla kamatszint eléréséig csak a kockázatok szükségtelen növekedését, valamint a monetáris politika átláthatóságának csökkenését eredményezné.

A jelenlegi magas infláció kockázatot jelent a középtávú inflációs folyamatokra - hangsúlyozta az MNB elnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy tartósan alacsony inflációs környezet csak a fiskális politika támogatásával alakulhat ki.

Az elnök a devizatartalékokról elmondta, ennek összege tavaly év végén 33,9 milliárd euró volt. Véleménye szerint az MNB a válság tapasztalataira és a magyar sajátosságokra egyaránt figyelve olyan devizatartalék-stratégiát követ, amely biztosítja, hogy a jegybanktörvényben is meghatározott, a tartalékokkal összefüggő feladatait el tudja látni.

Az MNB múlt évi 39,8 milliárd forintos veszteségének hátterében az áll, hogy az MNB a devizatartalékot döntően forint forrásokból finanszírozza, de a devizahozamok alacsonyabbak a forintkamatoknál - közölte az elnök. Hozzáfűzte, hogy a jegybank működési költsége tavaly 11,6 milliárd forintot tett ki, ami 230 millióval kevesebb a 2011. évinél.

Az elnök sikeresnek minősítette a 2012 közepén elindult napközbeni átutalási rendszert, amelynek révén az elektronikusan beadott átutalási megbízások teljesítési ideje a korábbi egy munkanapról maximum 4 órára csökkent. A lerövidült teljesítési határidő eredményeképpen a pénzforgalmi szolgáltatók lakossági és vállalati ügyfelei időt és pénzt takaríthatnak meg.

"A jegybank vezetésének az elmúlt hat évben nem sikerült egészséges párbeszédet kialakítania a politikusokkal, kormányoktól függetlenül, és ez nem az MNB vezetésén múlt. Jó lenne, ha a politikusok megértenék, hogy mi egy független jegybank szerepe az országban, és a független jegybank milyen értéket jelent a gazdaság és a befektetők számára" - fogalmazott egy újságírói kérdésre válaszolva Simor András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!