Gazdaság

2012.09.20. 06:11

Panel szalmabálából

Dinnyés, Székesfehérvár - Sűrűnek ígérkezik a jövő hétvége is a megyeszékhelyen, szeptember 28-tól 30-ig: Kutatók éjszakája, három napos Manglica fesztivál és Civil nap is szerepel a programban.

Gyuricza Ferenc

 Ha szalmára gondol valaki,  a „zöld” fogalom jut eszébe, pedig  a szalmaház, amelynek paneles megoldását kezdték fejleszteni nemrég Fejérben, valójában kék, hiszen a hőtérképen így látszik az, amelyik nem engedi át a meleget, magyarán: hideg. A kezdeményezés, amelyen az Agóra alapítvány és a Sokon Kft. közösen dolgozik, nem a Magyarországon már ismert téglás, vagy a helyben keretbe tömörített módszerre épül - mondta Arany László, az egyik ötletgazda.

A zéró szén-dioxid-kibocsátást a házépítésnél az ipar nem érheti el másként, mint hogy lecseréli a hagyományosan  használt anyagokat. A szalmabála-panel  ideális, természetes, fenntartható építőanyag: szép, megfizethető, élő,  lélegző a belőle készült ház. A szalma a gabonatermelés mellékterméke,  nem kell messziről szállítani, mert helyben beszerezhető.  Üvegházgáz kibocsátása nincs, a gabona  fejlődése, növekedése alatt szén-dioxidot köt meg.

A gyártás menete is egyszerű: a szalmabálákat fakeret közé erősítik, majd törekes vályogvakolattal látják el. Az 500 milliméter vastag szalmabála-elem igen jó hőszigetelő: nyáron hűvös, télen meleg  az épület, nem sok fűtést  igényel - ismertette a részleteket Arany László. Hozzátette: - A szalmabála-panel lehetőséget nyújt arra,  hogy az átlag magyar épületek hőenergia felhasználásához  képest 90 százalékkal csökkentsük a hőenergia  igényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!