Gazdaság

2012.08.25. 07:11

A tartalékok végére értünk

Fejér megye - Fejér a korábbiakhoz képest előbbre került a megyék eladósodottsági sorában. Elsősorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. Ez sok esetben magával rántja a jelzálog-hiteleket is.

Klecska Ernő

A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait - véli Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete főtitkára.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, így 2011-ben 434 037 végrehajtási ügy indult, s a követelés összege 664 613 556 062 forint volt. Az eljárások 85 százaléka 500 000 forint alatti, s csak 1 százaléka 10 milló fölötti - e számok 2012. első félévében csaknem 20 százalékkal növekedtek.

Fejér megyében a lakossági eladósodottsági adatok nem alakultak valami fényesen - derül ki. A 2011-es év azonos időszakához képest 2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 12 600-ról 15 120-re nőtt, ami családonként négy fővel számolva közel 62 000 lakost érint.

A kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el az idei évben a kilakoltatási szakaszig. A PSZÁF adatai szerint 2012.-ben az alábbi leosztásban lehet kilakoltatásokat lefolytatni. Az adatok szerint most 4 259 ingatlan vár árverésre a megyében. Ebből 2012. I. negyedévben 3 százalékot, azaz 129, a II. negyedévben 149 családot lehet kilakoltatni. Becslés alapján a III. negyedévben 160, a IV. negyedévben pedig 180 kilakoltatás várható.

A tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti 194 482 indított végrehajtási eljárás száma 2011. végéig 434 037-re növekedett. Ez csaknem 120 százalékos növekedést jelent országosan - emelte ki a főtitkár. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147 000-ről ez év májusáig 170 000-re nőttek országosan. 2011-ben országosan 2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések száma 9,1 százakékkal nőtt.

Jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott, vagy akart, az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 százalék tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

A megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, de ez  a nagyobbaknál is csak korlátozottan áll rendelkezésre.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak.

- Talán a 2012-es év lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Egyrészt: megmutatja, kik "maradnak talpon" és fizetik tartozásaikat, másrészt kiderül: kik azok, akiknek erre már nincs esélyük és lehetőségük. Az egyesület minden önkormányzat részére felkérést küldött, hogy hirdetményét az ingyenes tanácsadásról tegye elérhetővé, a bajba jutottak részére. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a megyében az önkormányzatok csaknem 50 százaléka nem élt ezzel a lehetőséggel - mondta a főtitkár.

 

Szerintem

Rendkívül méltatlan helyzetekkel szembesülhet manapság az ember. Tegnap éppen ilyent írt le egy ismerősöm a legnagyobb közösségi portálon. Saját maga látta és hallotta, ahogy két feketeruhás hölgy hitelbe tudott csak csokrot szerezni szerettük sírjára. A párbeszédhez egyre többen csatlakoztak, s szinte azonnal előkerültek a politikai érvek is. Az interneten nem lehet megváltani a világot – főleg akkor, ha a többség az általános apátiába merül. Az azonban biztos: valaminek történnie kell! Nem igazság az, ha valakinek 40 év öntöde után nem telik gyógyszerre, s az sem, ha hitelre lesz csak virág a sírokra. Továbbmegyek: nem csak felebaráti, de praktikus okokból sem tartható sokáig ez az állapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!