Gazdaság

2012.06.01. 06:11

Átképzés, támogatás - Hátrányos helyzetű munkavállalóknak segítenének

Székesfehérvár – Szeptembertől újabb tanfolyamok indulnak munkanélkülieknek; a megyei munkaügyi központ közel 1300 ember képzésbe vonását és 2700 foglalkoztatását tervezi támogatni.

Klecska Ernő

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja csütörtöki, időközi konferenciáján Dorkota Lajos kormánymegbízott elmondta: a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítását célzó 86 milliárd forintos uniós forrásból közel 4 milliárd jut Fejérbe, s ebből a tervek szerint 4 ezer embernek lehet munkahelyet teremteni.

Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója kiemelte: szeptembertől újabb tanfolyamok indulnak, most folyik a képzések feltérképezése. Egyelőre 20-25 féle képzésben gondolkodnak, de azokat a munkaadókat is keresik, akik foglalkoztatnának hátrányos helyzetű munkanélkülieket. E csoportba a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, illetve a 25 év alatti álláskeresők, az ötvenedik életévüket betöltött személyek, a 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, illetve gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak, a 3 hónapnál régebben nyilvántartott álláskeresők, az elavult vagy nem használható szakképesítéssel rendelkezők és regisztrációs időtől függetlenül a 35-49 éves álláskeresők tartoznak, de 491 romát is terveznek bevonni.

– Az eddigi tapasztalatok szerint az ipar és a szolgáltatások mellett a mezőgazdaságban is komoly munkaerőigény mutakozik, bár az is látszik, hogy főleg a férfiakat keresik. A képzésekben főleg betanító szakmák szerepelnek, de a nyelvi képzés újraindítását is szeretnék, bár ehhez államtitkári felmentésre lesz szükség – mondta el kérdésünkre Buday Attila.

Fejér megyében 2012. április 30-ig 1642 ember került be a programba, képzési támogatással jelenleg 288 ügyfél kap. Április végéig 139-en végeztek sikeresen a tanfolyamokon, így új szakmával gazdagodva kezdhetik meg a munkaerő-piaci visszatérésüket. A foglalkoztatás támogatása 1356 ember esetében valósult meg bér-, bérköltség- és munkatapasztalat-szerzési támogatással, továbbá vállalkozóvá válási támogatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!