Gazdaság

2012.04.24. 18:08

Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

MTI

Az MNB honlapján az indoklást tartalmazó közleményből kiderül: a monetáris tanács azért döntött az alapkamat szinten tartása mellett, mert a testület meggyőződése szerint a monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. A kockázati megítélés változékonysága és az inflációs alapfolyamatok továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak - hangsúlyozta az MNB közleménye.

Simor András jegybankelnök a tanács ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a monetáris tanács három javaslatról tárgyalt, a 7 százalékos jegybanki alapkamat tartására vonatkozó indítvány mellett szerepelt 25 bázispontos csökkentésre és 25 bázispontos emelésre vonatkozó javaslat is, végül a többség a kamat tartására voksolt.

Az MTI által megkérdezett az elemzők úgy vélték: az IMF/EU-megállapodás megkötéséig, vagy legalábbis a tárgyalások megkezdését jelentő hírekig nem látnak esélyt monetáris enyhítésre.

Bebesy Dániel portfolió menedzser közleményben fejtette ki, hogy a kamattartás nem okozott meglepetést. Mint közölte, április folyamán a kedvezőnek mondható márciusi inflációs adaton kívül a monetáris politika inkább kedvezőtlen fejleményekkel szembesült: romlott az ország kockázati megítélése, jelentősen nőtt a CDS felár, emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, és a 300-as szint közelébe gyengült a forint az euróval szemben. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint ugyanakkor a fő veszélyforrás továbbra is az, hogy a jelenlegi növekedési kilátás mellett bizonytalan az ország adósságfinanszírozásának fenntarthatósága az IMF-védőháló hiányában.

Suppan Gergely elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben megállt a forint árfolyamának, valamint a hozamok és a kockázati felárak év eleje tartó csökkenése, elsősorban az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének elhúzódása miatt. Sőt, a hazai gazdaság kockázati megítélése relatíve romlott a régióhoz képest - jegyezte meg az elemző a közleményében. A reálgazdasági folyamatok nem indokolnak szigorúbb kamatpályát, így a pénzügyi stabilitási folyamatok lehetnek leginkább hatással a kamatdöntésre a következő hónapokban Suppan Gergely szerint. Utóbbit pedig elsősorban az IMF-fel és az EU-val tervezett tárgyalások kimenetele, valamint az európai adósságválság és az ezzel kapcsolatos nemzetközi hangulat változásai befolyásolhatják. A hitelkerettel kapcsolatos megállapodásig a kivárás indokolt, mivel megtorpant a kockázati megítélés javulása - fűzte hozzá.

Az MTI által megkérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők szerint az inflációs nyomás miatt akkor sem várható gyors kamatcsökkentés a magyar jegybank részéről, ha a közeljövőben haladást sikerül elérni az IMF/EU-program ügyében - vélekedtek a 7,00 százalékos MNB-alapkamatot változatlanul hagyó monetáris tanácsi ülés után, bár a monetáris enyhítés kezdetének várható időpontjáról eltérnek a citybeli vélemények.

Az egyik vezető londoni pénzügyi elemzőház, a 4cast szakértői kommentárjukban kiemelték: a monetáris tanács keddi közleményéből ezúttal hiányzott az a korábbi előrejelzés, amely szerint az inflációt 2013-ban már sikerül kordában tartani, szerepelt viszont az a prognózis, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 konvergenciaprogram intézkedései - bár visszafogják a fogyasztási dinamikát - jövőre feljebb hajtják az inflációt.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői a keddi monetáris tanácsi kamatdöntő ülés utáni kommentárjukban fenntartották azt a prognózisukat, hogy az MNB nem módosítja alapkamatát mindaddig, amíg létre nem jön a megállapodás az új IMF/EU-finanszírozási csomagról, és amíg a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak nem csökkennek tartósan. A cég szakértői közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint az IMF/EU-megállapodást már a következő három hónap során el lehet érni, jóllehet a ház jelentősnek ítéli a tárgyalások ennél hosszabb elhúzódásának kockázatát.

Más nagy citybeli házak ugyanakkor egyelőre nem zárják ki az MNB-kamatemelés lehetőségét sem arra az esetre, ha az IMF/EU-megállapodás az év későbbi szakaszáig elhúzódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!