Gazdaság

2012.04.27. 05:22

Leminősítette Spanyolországot az S&P

Megvonta az euróövezeti tag Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, meredeken rontva egyben a spanyol gazdaságra adott teljesítmény-előrejelzését is.

MTI

A cég most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni. Az S&P szerint növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A hitelminősítő csütörtök éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát az eddigi elsőrendű befektetői "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítők osztályzati módszertanban a "BBB plusz" besorolás is még befektetési ajánlású, de az "A" kategóriánál jóval nagyobb kockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

A Standard & Poor's a rövid futamidejű spanyol államadósság besorolását az eddigi "A-1"-ről egy fokozattal "A-2"-re rontotta.

A cég Olaszországra is "BBB plusz" besorolást tart érvényben, így a két legnagyobb déli eurógazdaság egyaránt kikerült az elsőrendű "A" szuverén osztályzati kategóriából.

A spanyol leminősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's közölte, hogy felülvizsgálta Spanyolországra vonatkozó alapeseti makrogazdasági forgatókönyvét, és most már arra számít, hogy a spanyol hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 1,5 százalékkal, 2013-ban 0,5 százalékkal visszaesik.

Ez a prognózis meredek rontása, az S&P ugyanis eddig 0,3 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi spanyol GDP-reálnövekedéssel számolt.

Az S&P elemzése szerint a felülvizsgálatot az indokolja, hogy csökkennek a lakosság elkölthető jövedelmei, a magánszektorban ütemes adósságleépítés zajlik, a kormány olyan költségvetési konszolidációs tervet dolgozott ki, amelynek növekedésgátló intézkedései zömmel a program kezdeti szakaszára összpontosulnak, emellett bizonytalanok a keresleti kilátások Spanyolország fő kereskedelmi partnerországaiban is.

A Standard & Poor's mindazonáltal elismerte, hogy a spanyol kormány a kedvezőtlen gazdasági kondíciók ellenére átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, amelyek a hitelminősítő szerint hosszú távon már segíteni fogják a gazdasági növekedést.

Az S&P azonban a spanyol gazdasági kilábalást rövid távon terhelő, növekvő kockázatokra hivatkozva kidolgozott egy még borúlátóbb forgatókönyvet is, amelyben az idén 4 százalékos, jövőre 1 százalékos spanyol GDP-visszaesés szerepel reálértéken.

E forgatókönyv alapján a nettó államadósság-ráta átlépné a GDP-érték 80 százalékát.

A Standard & Poor's közölte, hogy ha ez az adósságráta a 2012-2014-es időszakban 80 százalék fölé kerül, az Spanyolország további leminősítéséhez vezethet.

A hitelminősítő értékelése szerint az európai szuverén adósságválság kezelési stratégiájából általánosságban is "változatlanul hiányzik a hatékonyság".

Ezzel más nagy londoni elemzőházak is egyetértenek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelésre fordítható forrásainak megkétszerezéséről hozott múlt hétvégi döntés után annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt is - vagy csak Olaszország, vagy csak Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem.

Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra - állt a Capital Economics londoni elemzésében.

A ház szakértői hozzátették, hogy véleményük szerint a megszorítások és a nagy összegű pénzügyi mentőprogramok kombinációjával egyébként sem lehet megoldani az eurótérség problémáit, "bárhonnan jöjjön is a pénz".

A Capital Economics szakértői a probléma mértékének illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig 2500 milliárd euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!