Gazdaság

2012.04.19. 10:02

Csökkent az álláskeresők száma márciusban

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint.

MTI

Az év harmadik hónapjában 591 ezren voltak regisztrált munkakeresők, több mint 55 ezerrel kevesebben, mint februárban.

A hivatal honlapján olvasható statisztika szerint az előző év azonos időszakához képest is csaknem 59 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

A legnagyobb csökkenés 2012. februárjához viszonyítva - az abszolút számokat tekintve - azokban a megyékben történt, ahol a közfoglalkoztatás dominánsan van jelen, így Szabolcs-Szatmár-Beregben 9.800-zal, Hajdú-Biharban több mint 6 ezerrel, és Borsod-Abaúj-Zemplénben is hasonló mértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

Egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 11,2, a nőknél 5,8, a szakképzetleneknél 9,8, a diplomásoknál pedig 2,4 százalékkal mérséklődött.

A tartósan (egy éven túl) regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt tovább mérséklődött. A márciusi zárónapon létszámuk 132.800 volt, arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 22,5 százalékot tett ki; ez egy év alatt 4,4 százalékpontos csökkenést jelent. A tartósan állás nélküliek 57,4 százaléka már 1-2 éve munkanélküli.

Márciusban a a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 13,3, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,9 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 1,3 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,8 százalékponttal csökkent.

Márciusban a foglalkoztatók összesen 60.200 új munkaerőigényt jelentettek be az illetékes munkaügyi kirendeltségeken, ez a szám ötödével nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hónap folyamán összesen több mint 120 ezer üres álláshely állt rendelkezésre, ebből a zárónapon 45.500 maradt betöltetlen.

A több mint 60 ezer bejelentett új állás 21,3 százalékához a munkáltatók semmilyen állami támogatást nem igényeltek, míg 78,7 százalékot valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül hirdették meg. A támogatott állások több mint 90 százaléka a közfoglalkoztatási rendszer valamelyik eszközére vonatkozott. A támogatott állások legnagyobb része továbbra is szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokra vonatkozott.

A nem támogatott állások száma 17,9 százalékos havi emelkedést követően 12.800 volt, de az előző év azonos időszakához képest enyhe csökkenést regisztrált az NMH. Az új támogatott állások száma márciusban 47.400 darab volt, ami egy hónap alatt 43,6 százalékos csökkenést jelent, a 2011. márciusi értéket ugyanakkor több mint 35 százalékkal haladja meg.

2012 márciusában összesen 3.700 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a foglalkoztatók a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest több mint ezerrel nőtt a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2011. márciusi bejelentett létszámtartalomhoz - 2.430 dolgozó - képest is növekedés következett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!