Gazdaság

2012.03.30. 13:08

Regadót tervez a szlovák kormány

Regisztrációs adó bevezetését tervezi a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikra a leendő szlovák kormány - adta hírül a pénzügyminiszteri poszt várományosa, Peter Kazimír közlését megerősítve a Hospodárské Noviny, szlovák gazdasági napilap pénteken.

MTI

A pénzügyi tárca leendő vezetője szerint a regisztrációs adó összegét vélhetően a gépkocsik motorja hengerűrtartalmának és káros anyag kibocsátásának függvényében állapítanák meg. Az új adó bevezetését a költségvetési deficit csökkentésének szükségessége indokolja.

"Biztos nem a Skodákat érinti majd a dolog" - utalt Peter Kazimír az új adó által érintett gépkocsi kategóriákra.

A regisztrációs adó azonban így is évi több ezer gépkocsit érinthetne, hiszen Szlovákiában csak februárban csaknem 800, a prémiummárkák csoportjába tartozó új személygépkocsit regisztráltak. Peter Kazimír az adó lehetséges összeghatárait nem pontosította.

Robert Fico leendő kormányának gazdasági intézkedései kapcsán a pozsonyi sajtó által az utóbbi hetekben többször idézett közgazdászok, Ódor Lajos és Michal Horváth szerint a regisztrációs adó vélhetően progresszív adó lesz, felső összeghatára pedig alighanem 1.500 euró körül mozog majd. Egy ilyen forgatókönyv esetén a regisztrációs adó akár évi 24 millió euró költségvetési többletbevételt hozhatna a leendő szlovák kormánynak.

Robert Fico kormánya a sajtóértesülések szerint a regisztrációs adó bevezetése mellett a felső árkategóriába tartozó lakhatási célú ingatlanok adóterheit is növelni szándékozik. Gazdasági elemzők becslései szerint egy ilyen intézkedéstől 120 millió euró körüli plusz bevételt remélhetne az állam.

A pénzügyminisztérium alá tartozó Pénzügy politikai Intézet (IFP) - a költségvetési deficit csökkentése kapcsán - a héten kiadott állásfoglalásában az egészségtelen élelmiszerek többletadója bevezetésének lehetőségét is fontolgatja. A "hamburgeradóként" elhíresült plusz adó kapcsán az IFP Magyarország, Dánia, Belgium és Finnország példáját említi. Egyelőre azonban Szlovákiában nem hoztak nyilvánosságra egy ilyen irányú többletadó bevezetésével kapcsolatos hatástanulmányt.

A közkiadások 2013 és 2015 közötti időszakára vonatkozó keretszámainak - a szlovák pénzügyminisztérium által a napokban véleményezési eljárásba utalt - ajánlása szerint a leendő szlovák kormánynak csaknem 1,2 milliárd euró többletbevételt kell előteremtenie, vagy ugyanekkora összeget kell lefaragnia a jövő évi költségvetésből, ha tartani kívánja a költségvetési deficit az EU által igényelt 2,9 százalékos célértékét.

A közkiadások csökkentése kapcsán Robert Fico a héten kijelentette: deficitcsökkentő kormányprogrammal állnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!