Gazdaság

2012.01.06. 13:56

Leminősítette Magyarországot a Fitch is

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings. A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

MTI

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra módosítja. A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van.
A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
A Fitch a rövid távú magyar adósosztályzatot "F3"-ról "B"-re, a kereskedelmi adósokra külön megállapított besorolási országplafont "A mínusz"-ról két fokozattal "BBB"-re rontotta.
   
Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben "a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések" okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és "bonyolulttá teszik" egy új IMF/EU-megállapodás elérését.
A Fitch Ratings vezető elemzője indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy november eleje óta jelentősen emelkedtek Magyarország költségvetési és külső finanszírozási kockázatai a befektetői hangulat romlása miatt.
Az elemzés szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől. 

A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett. 
A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben - áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai társállamok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint készenléti jellegű IMF-megállapodás az egyetlen egyezménytípus, amelyre Magyarország reálisan számíthat.
A hitelminősítő szerint azonban még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".
Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.
Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő elemzésében.
A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai.

A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást. Ugyancsak leminősítést eredményezhet a költségvetési és külső finanszírozási kockázatok további növekedése, a gazdasági aktivitásnak a jelenleg vártnál nagyobb mértékű csökkenése, a magánszektorbeli tőkekiáramlás fokozódásának jelei, a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettség gyengülése vagy destabilizáló hatású "nem szokványos intézkedések".
A negatív kilátás általánosságban is azt jelzi, hogy 50 százaléknál nagyobb az esélye egy újabb leminősítésnek két éven belül - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint Magyarország tőkeáramlási bázison számolva továbbra is önfinanszírozó: a cég saját becslése alapján a tavalyi harmadik negyedévvel zárult egy évben a folyó- és tőkemérleg-egyenleg többleteinek összege a hazai össztermék (GDP) 3 százalékával volt egyenlő. A folyómérleg-többlet azonban ugyanolyan mértékben tükrözte a hazai kereslet gyengeségét, mint az exportszektor ellenállóképességét - fogalmaz a Fitch Ratings pénteki elemzése.
A besorolási országplafon két fokozatú leminősítése - és így a szuverén besorolás feletti, eddigi három fokozatú különbség két fokozatúvá csökkentése - tükrözi a Fitch aggályait a kormány "nem szokványos gazdaságpolitikájával" kapcsolatban, beleértve a bankszektort érintő intézkedéseket.
A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy megítélése szerint alacsony a kockázata tőkekorlátozások bevezetésének, amit az EU-szerződés kivételes körülményektől eltekintve egyébként is tilt.

 

 Fitch: "csak készenléti IMF-megállapodás lehetséges"

A Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok pénteki leminősítéséhez fűzött londoni elemzésében közölte: várakozása szerint a készenléti jellegű IMF-megállapodás az egyetlen egyezménytípus, amelyre Magyarország reálisan számíthat.

A hitelminősítő szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".
Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.
A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai.
A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást.

Giró-Szász: a kormány meglepőnek tartja a Fitch lépését


Giró-Szász András szerint a kormány meglepőnek tartja, hogy a Fitch pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.

A kormányszóvivő a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón a Fitch döntését illető kérdésre azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött,  és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.
Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

OLDALTÖRÉS: Az elemzőket nem lepte meg a Fitch lépése


Az elemzőket nem lepte meg a Fitch lépése


Az elemzőket nem lepte meg a Fitch lépése


Az elemzőket nem lepte meg a Fitch lépése


Nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzők körében a Fitch Ratings pénteki bejelentése, miszerint megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a lépés a levegőben volt, az elmúlt két hét eseményei alapján várható volt a Fitch lépése.
Az elemző szerint a további leminősítéseket csak akkor lehet elkerülni, ha sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hiteléről.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentés után nem sokkal a forint árfolyama az euróval szemben erősebb szinten volt, mint a bejelentés előtt.

Az elemző pozitívnak nevezte, hogy megindult a tárgyalás a jegybankelnök és a miniszterelnök között. 
A kormányfő pénteken parlamenti dolgozószobájában fogadta Simor Andrást, és mint az azt követő sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében. 
Orbán Viktor közölte: Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás.

A "vitatott jegybanktörvény" kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg". 

Suppan Gergely azt mondta, a találkozó segítette a forint árfolyamát is.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Fitch nem meglepő lépése is rámutat arra, hogy nem fenntartható a helyzet, ebből a kormánynak "ki kell kecmeregnie".

A piac egyértelművé tette, hogy a kormánynak szüksége van az EU-IMF-hitelmegállapodásra - mondta az elemző, hozzátéve: nem számít arra, hogy a kormány nyílegyenes úton halad majd a megállapodás felé, "de a labda ezen a térfélen van".
"Nincs más opció, mint a hitelfelvétel" - szögezte le Török Zoltán, aki úgy látja: bár január végéig, az MNB kamatdöntéséig még sok víz lefolyik a Dunán, a jelenlegi helyzet alapján 50 bázispontos kamatemelés látszik szükségesnek.

 

OLDALTÖRÉS: Átmeneti gyengüléssel reagált a forint a leminősítésre


Átmeneti gyengüléssel reagált a forint a leminősítésre


Átmeneti gyengüléssel reagált a forint a leminősítésre


Átmeneti gyengüléssel reagált a forint a leminősítésre

Átmenetileg gyengült, majd visszatért korábbi árfolyamára a forint, miután a Fitch Ratings pénteken  kora délután megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

A forint a bejelentést követően 317 forintos euró jegyzésről 319 közelébe gyengült, majd néhány perc elteltével visszatért a 317-es jegyzésre.
   
A svájci frank jegyzése 260 forintról 261,50-re szökött fel, majd ismét 260 forinton állapodott meg. A dollár 248,20 forintról 249,50 forintra erősödött, majd 248 forint közelébe tért vissza, a japán jen pedig 3,2160 forintról 3,23 fölé erősödött, majd 3,2130-ra tért vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!