Gazdaság

2012.01.05. 21:32

Érdemes valutába menteni pénzünket?

A legtöbben vagy szabadulnának a forinttól, vagy még magasabb euróárfolyamra spekulálnak. Néhány százezrestől a milliósig terjednek a beváltott összegek, tarol a norvég és a svéd korona - írja a Népszabadság online.

duol.hu

Két-háromszorosára nőtt az utcai pénzváltók forgalma - állítják a Népszabadság által megkeresett váltók. Az erőteljes forintgyengülés hatására egy-egy valutapénztár négyszeres forgalmat is regisztrált.

Körmendy László, az Exclusive Change-csoporthoz tartozó lánc egyik tagjának ügyvezetője úgy látja, hogy ugyan az eladás is erős – meglepő módon az eladás szintje megegyezik a korábbi időszakkal –, azonban náluk a duplájára nőtt forgalom mögött elsősorban a lakossági ügyfelek valutafelvásárlását kell keresni - írja a nol.hu.

A szakértő úgy látja, a legnagyobb kereslet az euró, a dollár, illetve kisebb mértékben az angol font és a svájci frank iránt figyelhető meg. Az utóbbi időszakban jól szereplő dollár mellett kiugróan nagy az érdeklődés újabban a norvég korona iránt, mivel elterjedt az a vélekedés, hogy az „biztonságos valuta”.

Kifejezetten érezhető a pánikhangulat a lakossági ügyfelek körében - írja a nol.hu. - Bár elvileg a korábban, alacsony árfolyamon vásárolt valutamegtakarítással rendelkezők most busás haszonnal tudják forintra váltani a valutájukat, inkább az a jellemző, hogy a forintmegtakarításaikat a gyenge árfolyam miatt jókora ráfizetéssel is, de próbálják biztosnak vélt valutába fektetni - állítja az egyik, fővárosban nagyobb hálózattal rendelkező cég pénztárosa.

Szerinte az is jellemző, hogy a lakossági ügyfelek inkább több fiókban váltják be néhány százezer forintonként a forintjukat, abbeli félelmükben, hogy így az adóhatóság látókörébe kerülhetnek egy nagyobb pénzmozgás kapcsán. A dollár bizonyos váltókban mára valósággal hiánycikké vált.

A lakossági befektetőknek is érdemes elgondolkozni azon, hogy ha tényleg biztonságban szeretnék tudni a befektetéseiket, akkor mindenképpen többfajta valutát is vásároljanak, és ne egyetlen valutába fektessék minden megtakarításukat -  hangsúlyozzák a Magyar Pénzváltók Országos Szövetségébe tartozó cégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!