Gazdaság

2012.01.13. 18:49

Big Mac-index: a svájci frank a leginkább túlértékelt fizetőeszköz

A forint meglehetősen alulértékelt, a svájci frank viszont a világ egyik leginkább túlértékelt valutája a The Economist pénteken közölt, legújabb Big Mac-indexe alapján.

MTI

 A vezető londoni gazdaságpolitikai hetilap, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ sok országában árult emeletes McDonald's-szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak. Így a The Economist elemzői szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy hosszú távon mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító - és így értékkiegyenlítő - hatása az egyes térségekben kapható azonos szolgáltatási és árutermék-kosarak esetében.
   
A legújabb Big Mac-index is azt mutatja, hogy gyakorlatilag semennyire, ha ugyanis a McDonald's-szendvics megbízható vásárlóerő-mérő eszköz, akkor a mostani vizsgáltba bevont 44 ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva változatlanul rendkívül széles sávban alul-, illetve felülértékeltek. A pénteken közölt új lista az indiai rúpia 60 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 62 százalékos túlértékeltségéig terjed.
   
Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac ára jelenleg - a január 11-én érvényes devizapiaci árfolyam alapján - 6,81 dollárnak felel meg az Egyesült Államokban mért 4,20 dolláros átlagárral szemben.
   
A The Economist számításai szerint 1,55 svájci frank/dollár lenne az az árfolyam, amely vásárlóerő-paritáson kiegyenlítené a svájci és az amerikai Big Mac árát, ám a jelenlegi tényleges árfolyam 0,96 svájci frank/dollár.
   
A dollárárfolyam alapján a legolcsóbb burgert Indiában árulják: itt ez a termék csak 1,62 dollárba kerül; igaz, hogy az indiai változatban marhahús helyett csirkehúst használnak - jegyzik meg a The Economist elemzői.
   
Az idei Big Mac-index összeállítói külön kiemelik, hogy a forint és a cseh korona az előző, tavaly júliusi index óta jelentősen, 23, illetve 16 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A pénteki kimutatás szerint a forint jelenleg 37, a cseh korona 18 százalékkal alulértékelt.
   
Magyarországon jelenleg 2,63 dollárnak felel meg a Big Mac átlagára.
Az euró is gyengült: a mostani Big Mac-index alapján már csak 6 százalékkal túlértékelt, jóllehet tavaly júliusban még 21 százalékos túlértékeltséget mutatott - legalábbis a Big Mac-szendvics átlagos euróövezeti árát figyelembe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!