Gazdaság

2011.11.24. 09:29

Kartellvizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon

A Gazdasági Versenyhivatal szerdán (GVH) vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás - közölte a GVH szerdán az MTI-vel. A távirati iroda megkeresésére három pénzintézet megerősítette a vizsgálat tényét, közülük az OTP Bank a leghatározottabban visszautasítja a vizsgálat alapját képező vádat.

MTI

A GVH munkatársai az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak 
Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.
Az MTI megkeresésére három pénzintézet: az Erste Bank Hungary, a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Bank is megerősítette a vizsgálat tényét, de annak lezártáig nem kívánnak nyilatkozni. Az OTP Bank közölte: mindenben együttműködik a hatósággal, egyúttal a leghatározottabban visszautasítja a vizsgálat alapját képező vádat.
   
A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22. után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben, 0,5-2 százalékponttal megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egy időben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás - közölte a hivatal a vizsgálat megindítását bejelentve.
   
A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét.
   
A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.
   
A GVH gyanúja szerint a pénzintézetek feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.
   
A GVH közleménye szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.
   
A közlemény tartalmazza azt is, hogy az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.
   
Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke október 4-én jelentette be: kartellezés gyanút vet fel, hogy a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezését követő napokban több bank megemelte forinthiteleinek kamatait. Ezért arra kérte a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét is kérte, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvények betartásával jártak-e el a forinthitelek kamatainak megdrágításakor.


Fidesz: a versenyhivatal végzi a dolgát

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végzi a dolgát - így kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, hogy a hivatal vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás.

A kormánypárt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: szerinte teljesen természetes, hogy ha felmerült a kartellgyanú, akkor a GVH vizsgálatot indít. Ez még semmit nem jelent, ebben nincs semmi extra - tette hozzá Selmeczi Gabriella, megjegyezve, hogy egy jogállamban mindenki köteles tűrni az ilyen vizsgálatokat.
A GVH eljárása az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.
A bankszövetség úgy reagált, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást".


MSZP: "ez nagyon durva gesztus"

Az MSZP szerint "nagyon durva gesztus" a bankokkal szemben a kormány részéről, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanúval eljárást indított hét pénzintézet ellen - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Tukacs István.

A GVH szerdán közölte az MTI-vel, hogy vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

A Bankszövetség erre reagálva még aznap azt közölte az MTI-vel, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást". Emlékeztettek, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség november 3-án megállapodott arról, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos feladatokat egymással egyeztetve, a Bankszövetség szakmai javaslatán elindulva oldják meg; a felek megállapodtak abban is, hogy ezen teljes időszakban biztosítják a kiegyensúlyozott és nyugodt tárgyalási hátteret és tartózkodnak minden további lépéstől.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön úgy nyilatkozott, nem érti az összefüggést (...) a bankszövetség részéről, ha nem kartelleztek, akkor ki fog derülni, a vizsgálat indítása nem egyenlő azzal, hogy azt állítják: mindenki kartellezett. Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

Tukacs István csütörtökön leszögezte: a kormány elkésett a devizahitelek megsegítésével, ugyanis nem most kellene egyeztetni a bankokkal, hanem már sokkal korábban meg kellett volna ezt tenni. A szocialista politikus szerint "nem meglepő, hogy a kormány megszegi az ígéretét", de ez nagyon káros, mert a következő időszakban nem arról lesz szó, hogyan lesz megoldás, hanem arról, hogy "kiket csapott be a kormány és miért nem születhet megállapodás a kormány és a bankok között".
A szocialista politikus a sajtótájékoztatón megismételte pártja álláspontját a 2012-es adóváltozásokkal kapcsolatban: az MSZP szerint a jövő évi 500 milliárdos adóteher megjelenik az egész lakosságnál, "a kormány mélyen belenyúl az emberek zsebébe, hogy fenntartsa azt az egyensúlyt, amit maga tett törékennyé".







 

OLDALTÖRÉS: Kartellvizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon - A GVH közleménye

 

 

 

 

 



Kartellvizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon - A GVH közleménye

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán eljárást indított az OTP Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Unicredit Bank Hungary Zrt., és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. ellen.

Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai. A GVH észlelte, hogy a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22 után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben (50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal) megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.

A feltételezett megállapodás tartalma szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét. A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt és a kereskedelmi bankok között is.

A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény (versenytörvény) versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható - írta közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!