Gazdaság

2011.10.06. 02:28

Elesés, kézsérülés: a leggyakoribb baleseti okok a vasműben

Dunaújváros - Munkahelyi egészség- és biztonságirányítási szabványrendszert működtetnek a Dunaferrben 2004 óta. Minden évben külső cég állítja ki ennek tanúsítványát. Van eredménye!

Pekarek János

Ez így (látszólag!) semmi különös. De máris másképpen hangzik, ha elmondjuk, hogy az országban talán két olyan cég van, amely saját, minden egészségügyi és munkabiztonsági területre kiterjedő apparátust alkalmaz, mint a dunaújvárosi vasmű.

Ehhez képest meglepően kevesen: negyvenen foglalkoznak ezzel a cseppet sem mellékes feladatrendszerrel: és ebben már benne vannak a vállalkozóként dolgozó orvosok is.

Ugyanis a vasműben (csak a városon kívülieknek szokatlan, a helybéliek már az 1950-es évek óta megszokták) komplett, orvosokkal, nővérekkel, szakpszichológussal, munkahelyi higiénikussal (a sok vegyi anyag miatt) és mentőszolgálattal ellátott munkaegészségügyi rendszer működik.

- Azt szeretnénk, ha minden egyes munkavállalónk úgy menne haza, ahogyan dolgozni jött! - mondja az igazgatónő, és hozzáteszi: - Vagy egy kicsit jobban...

A vasművel kapcsolatban hozzászokott a közvélemény, hogy ritkán érkezik onnan hír balesetről - de akkor annál súlyosabb.

Ám a valóságban más a helyzet: inkább sok kisebb sérülés történik, a valóban nagy, halálos áldozattal vagy súlyos sérülésekkel járó balesetek a ritkák.

Idén történt egy halálos végű baleset a kokszoló egyik épületének felújításán: egy fiatal munkás lezuhant az állványról, s életét veszítette - azonban ez az eset, bár a kerítésen belül, de külső munkavállaló cég alkalmazottjával, elkülönített területen történt.

- Minden munkavállalót, így a külső cégek embereit is igyekszünk felkészíteni, kiképezni a baleseti veszélyforrásokra, a biztonságos munkavégzésre - mondja az igazgatónő. - Azonban tapasztalataink szerint kevesen veszik komolyan, amit mondunk.

A statisztikák szerint bár valóban sok, veszélyes munkahely van a Dunaferrben, de a leggyakoribb balesetek a kézsérülések, vágás vagy karcolás, illetve az elesésekből következő sérülések. Idén eddig ötvenhárom ilyen eset történt vasműsökkel. 2004-ben 172 baleset volt a vasműben.

Van egy európai uniós baleseti mérőszám, az úgynevezett frekvencia-érték: az egymillió munkaórára jutó érték. Ez az uniós átlag most 6.1. A vasműé szeptemberben 6,0.


„Készült az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fôfelügyelőség által a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott támogatásból”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!