Gazdaság

2011.10.27. 02:28

A repülőiparnak is dolgoznak

Székesfehérvár - A repülőipari beszállítók kis létszámú, elit klubjának tagja lett a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. Ezt a cég alapításának húszéves jubileumán jelentették be.

B. Kiss László

Azzal, hogy a Macher Kft. alkalmassá vát a repülőipari beszállításra is, új piaci lehetőségek nyíltak meg a fehérvári társaság előtt - jelentette be Macher Endréné ügyvezető igazgató a cég megalapításának huszadik évfordulója alkalmával. Egy álom és a kényszer találkozott akkor, amikor 1991-ben férjével elhatározták, hogy vállalkozásba kezdenek - fogalmazott a kezdetekről szólva Macher Endréné. Ők mindketten munkanélküliek voltak, ugyanakkor férje nagybátyja, Macher János, akit a háború után telepítettek ki Németországba, arról álmodozott, hogy egyszer visszatér hazánkba. A cég bérmunkával kezdte, később megvásárolták az alapanyagot és a gépeket. A jelenleg csaknem száz főt foglalkoztató, az idei évre 800 milliós árbevételt tervező családi vállalkozás a folyamatos tanulás és innováció révén jutott előre. Voltak nehézségei, ám a 2008-ban kezdődött válságból nyertesen került ki: bővítették a gyártócsarnokot és a létszámot is. A cég hagyományosan legfontosabb piaca Németország, de - a bankbiztonság-technika terén - betört Franciaországba, illetve Dániába is. A nehezen bevehető Svájba a nyomdaipar számára szállítanak szerelt elektronikai egységeket. A repülőipar előírásai szigorúak, amelyeknek csak néhány tucat hazai cég felel meg. Így például másfél óráig állja a tüzet a Macher Kft. szerverszobája, amelynek tükörszimmetrikus párja a fővárosban található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!