Gazdaság

2011.09.08. 12:37

Orosz tulajdonban a kelet-közép-európai Volksbank

Véglegesítették a Volksbank kelet- közép-európai leányvállalatának eladásáról szóló szerződését csütörtökön Bécsben az eddigi tulajdonosok az orosz Sberbankkal (Szberbank).

MTI

Az adásvétel nem vonatkozik a Volksbank International (VBI) legnagyobb, de erősen veszteséges romániai divíziójára. A legnagyobb orosz bank ezzel nyolc országban lesz jelen a térségben. A vételár - a VBI részvényei osztalékainak függvényében - 585-645 millió euró között lesz. A Szberbank ezzel kizárólagos tulajdonosa lesz a VBI-nek.

A VBI eddigi többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. A fennmaradó tulajdonrész 24,5-24.5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank, illetve a francia Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) tulajdonában volt.

Az előzetes szándéknyilatkozat még júliusban született meg, több hónapos tárgyalások után. A véglegesítésről szóló dokumentumokat csütörtökön délelőtt, a sajtó képviselői előtt írták alá.

Herman Gref, a Szberbank és Gerald Wenzel, az ÖVAG vezérigazgatója kijelentette, a megállapodás azért jött létre, mert mindkét fél érdekelt volt benne. "Egy olyan környezetben jött létre az adásvétel, amely nem igazán kedvez az akvizícióknak" - tette hozzá az osztrák bankcsoport első embere.

Az ÖVAG két veszteséges év után tavaly ismét nyereséggel zárta az évet (55,4 millió euróval), ugyanakkor az egyetlen volt az osztrák bankok közül, amely nem állta ki a legutóbbi európai stressz-tesztet. Az adásvétel az osztrák anyavállalat saját eszközeit 300 millió euróval erősíti.

A VBI csoport a tavalyi évet 13,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel zárta és több mint ötezer dolgozót foglalkoztatott. Az idei első félévet a romániai üzletrésszel együtt 20,8 millió eurós pozitív üzemi eredménnyel zárta, az adózás utáni eredmény 14,8 millió euró volt. A román leányvállalat nélkül számított üzemi eredmény 22 millió euró, az adózás utáni eredmény 15,9 millió euró volt.

A romániai részleg továbbra is az ÖVAG többségi tulajdonában marad. A bank közleménye szerint ezt a divíziót a következő 2-3 évben "újrapozícionálják" és ismét eladásra kínálják majd.

Az orosz bank vezetője kijelentette, az ügyfelek számára több fejlődési lehetőséget és nagyobb termékválasztékot jelenthet az akvizíció, a VBI számára pedig a szinergiákból származó előnyöket. Mint mondta, a Szberbank Európa egyik legnagyobb adatfeldolgozó központjának kiépítésén dolgozik. Ez gyorsabb adatkezelést tesz lehetővé és segíti a termékfejlesztést - mondta. Hangsúlyozta, hogy szándékukban áll továbbfejleszteni a partneri viszonyt a Volksbankkal.

Ez a Szberbank első akvizíciója az egykori szovjet tagköztársaságokon kívüli térségben. Egyúttal a második nagy bevásárlása idén, miután egymilliárd dollárért megvásárolta a Troika Dialog orosz befektetési társaságot.

Herman Gref a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a Szberbank érdeklődik a lengyel és a török piacok iránt is. Hozzátette, hogy közelebbit egyelőre "korai volna" mondania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!