Gazdaság

2011.09.09. 13:23

MNB: nem veszélyeztethetik a pénzügyi rendszer stabilitását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most újra megerősíti, hogy csak olyan megoldás lehet megfelelő a hitelesek terheinek csökkentésére, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét - áll az MNB közleményében.

MTI

Az MNB a Fidesz frakcióvezetőjének bejelentésére reagált. Lázár János pénteken bejelentette: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.

Az MNB közleménye rögzíti: az elmúlt napokban számos javaslatot terjesztettek elő a kormány számára a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. 

A jegybank célja, hogy a kormány és a jegybank, a PSZÁF és a bankok bevonásával, közösen találjon kivitelezhető és stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére. Az MNB csak olyan megoldások kidolgozását támogatja, amelyek a fizetőképes adósokat nem sodorják a nemfizetés irányába, valamint amelyek hatására a bankok tehervállalása nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!