Gazdaság

2011.07.14. 06:56

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Amerikát a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, mivel véleménye szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről, és ennek következtében az amerikai kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

MTI

Az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Néhány hete a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott - e cég módszertanában "AAA"-val jelölt - besorolására leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a kongresszus között.

Nem sokkal később a Fitch Ratings is kilátásba helyezte az amerikai osztályzatrontást arra az esetre, ha augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

A Moody's az amerikai besorolás leminősítési felülvizsgálatának bejelentéséhez fűzött - szerdán késő este, az amerikai piacok zárása után közzétett - elemzésében a lépést azzal a lehetőséggel indokolta, hogy az adósságlimitet esetleg nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így fennáll egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".

A Moody's hozzátette: a kamattörlesztésekben bekövetkező hátralék valószínűségét "'alacsonynak, de már nem minimálisnak" tartja.

Az elemzés szerint ha bekövetkezik a tényleges törlesztési hátralék, akkor az "Aaa" besorolás valószínűleg már nem lesz "megfelelő" az Egyesült Államok számára. Ám mivel az ilyen típusú hátralék várhatóan nem tartana sokáig, és az amerikai kincstárjegyek befektetőit minimális, vagy éppen semmilyen veszteség nem érné, a leminősített amerikai szuverén adósbesorolás is minden valószínűség szerint "valahol az Aa sávban" - vagyis még mindig magasan elsőrendű befektetői szinten - lenne.

A Moody's szerint ha az adósságlimitet végül sikerül emelni, és így elkerülhetővé válik a törlesztési hátralék, akkor a cég valószínűleg megerősíti az Egyesült Államok jelenlegi "Aaa" besorolását. "Nagyon valószínű" azonban, hogy a most bejelentett felülvizsgálat végén a Moody's még ebben az esetben is negatív kilátást adna az amerikai kormánykötvény-besorolásra, hacsak nem születik hosszú távú deficitcsökkentést tartalmazó, átfogó és hiteles költségvetési megállapodás - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint az amerikai adóskockázati besorolás stabil kilátásához megállapodás szükséges egy olyan államháztartási deficitpályáról, amely a hazai össztermékhez mért szövetségikormány-adósság, illetve a bevételekhez mért adósságok rátáinak stabilizálódását, majd csökkenését eredményezi már a következő néhány évben.

Az amerikai államadósság-limitet a kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége. Ebben az esetben az amerikai kormány egy idő után nem tudná a piacról refinanszírozni adósságát, és ez elvben előbb-utóbb akár szuverén törlesztésképtelenséghez is vezethet.

Ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak - és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének - tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé.

Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 294 milliárd dolláros felső államadósság-limitet. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter engedélyezte az ilyen esetekre rendelkezésre álló "rendkívüli intézkedéseket", amelyek a minisztérium becslése szerint augusztus 2-áig lehetővé teszik a kormányzati hitelfelvételek folytatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!