Gazdaság

2011.06.09. 09:29

Egyszerű szabályozás kell

Dunaújváros - Turóczy László főosztályvezető szerint csak a vállalkozókkal együttműködve csökkenthetők 400 milliárd forinttal az adminisztratív terhek.

Körmendi Erzsébet

A konferencia levezető elnöke, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságpolitikai főosztályvezetője hangsúlyozta: rengeteg az a pénz, amely a bürokrácia miatt kifolyik a vállalkozók zsebéből. Továbbá hazánkban közel egymillió ember kap fizetést fekete munkáért, ám ezért a kényszerpályáért nemcsak a vállalkozást kell hibáztatni, hanem a szabályozást is. A kormány célja, hogy országos szinten 500 milliárd forinttal csökkentse a vállalkozások adminisztratív terhetit, hogy ennyivel többet költhessenek saját gyarapodásukra, munkahelyteremtésre, környezetük fejlesztésére. A bürokráciacsökkentés első intézkedési csomagját április 20-án fogadta el a kormány, amely egyszerűsíti a foglalkoztatást, az adóhivatal felé az átutalásokat, mentesít a könyvvizsgálói kötelezettségtől, és még sorolhatnánk. Ezzel 105 milliárdot már megspóroltak a vállalkozásoknak, csakhogy még ennek a négyszeresét kell megtalálni. Turóczy László szerint azért indították az országos konzultációt, hogy a vállalkozókkal beszéljék meg a tehercsökkentést, az ő javaslataik alapján, velük együttműködve szülessenek meg a végső döntések. Júniusban ellátogatnak a megyei jogú, illetve a nagyobb városokba, átbeszélik, melyek azok a terhek, amelyektől meg kell szabadulni. Az országos konzultációsorozatot konferencia zárja a fővárosban, összegyűjtik az információkat, elemzik azokat, és ősszel leteszik a kormány elé azt a programot, amely alapja lehet a 400 milliárdos költségcsökkentő csomagnak.

A délelőtti fórumot délután műhelyvita követte: először a mikro- és kisvállalkozások adminisztrációjáról, majd a pályázati rendszerek egyszerűsítéséről volt szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!