Gazdaság

2009.06.03. 02:29

Ha fogyasztunk, tudatosan tegyük

Dunaújváros - A gazdasági mélyrepülés megkerülhetetlenül érint mindenkit, aki vásárol, szolgáltatást vesz igénybe, azaz fogyaszt. Aki pedig nincs tisztában jogaival, még inkább fenyegeti a veszély, hogy pénzéért nem azt kapja, ami jár.

Baloghné Tihanyi Szilvia

Az országos program indításának helyszínén a házigazda Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő volt, aki az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának tagja, s az eseményen részt vett dr. Horváth Sándor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Alexa Miklós országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója és dr. Nagy József, a Társadalmi Unió nemzetközi titkára.

- A fogyasztók kiszolgáltatottságának megelőzésére a leghatékonyabb módszer a társadalmasítás, s ebben a civil szervezetek megerősítése, megerősödése a legfontosabb - mondta dr. Horváth Sándor. Majd hozzátette: - Ennek egyik forrása a fogyasztóvédelmi bírságokból befolyt összeg, aminek harminc százalékát a civil szervezetek használhatják fel: idén a fogyasztóvédelemmel foglalkozó civilek egymilliárd forintot kapnak a tavalyi 260 millió forinttal szemben.

Hogy miként növekedhetett meg ez az összeg csaknem a négyszeresére, erre Wittich Tamás adott magyarázatot:

-Vizsgálatok bizonyítják, hogy a vállakozások fele valamilyen formában nem felel meg az előírásoknak, de az internetes vásárlásokkal foglalkozó cégek szabálysértései még ezt is túlszárnyallták, 72 százalékuk vétett a szabályok ellen. Ezen belül elsősorban az idős embereket tévesztették meg a legnagyobb arányban a vásárlások során. 2008-ban 113 ezer esetben fordult a lakosság a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, legtöbbször kérdéseket tettek fel. Ez is azt bizonyítja, hogy igen kevés ismerettel rendelkeznek a fogyasztók.

Dunaújvárosban két fogyasztóvédelmi szervezettel vehet fel kapcsolatot a lakosság, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Dunaújvárosi Szervezetével, vezetője Keve A. Miklósné, s a Társadalmi Unió keretén belül létrehozott Dunaújvárosi Fogyasztóvédelmi Szervezettel, amely hamarosan klubfoglalkozásokat szervez majd. A bírságokból befolyt pénz harminc százalékát a civil szervezetek használhatják fel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!